С 22% по-ниски са бюджетите на някои болници за юни и юли

18.07.2016

Източник: www.bnr.bg

Бюджетите на някои болници са намалени с до 22% с решение на Здравната каса за юни и юли, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Има неплатени средства за приети по спешност пациенти за първото шестмесечие, посочи д-р Иван Маджаров, председател на Българската болнична асоциация.

 

Проблемът с намалените финанси за болнична помощ за последните два месеца може да се реши, ако Надзорният съвет на Здравната каса изпълни решението и преведе допълнително 134 млн. лева към болниците, посочи д-р Грозев:

Аз се надявам, че ако Надзорът осигури тези 134 милиона, най-вероятно такова намаление до края на годината няма да бъде осъществено.

 

Сега отново се лекуват пациенти, основно приети по спешност, без гаранция да бъдат остойностени, каза д-р Иван Маджаров. Това генерира листи на чакащи:

Няма как на това, което съм го отделил за спешност, да има планиране. Това не ни позволява. В крайна сметка, когато приключим месеца и се установи, че е имало пет, шест или десет дни, в които не е имало голямо количество спешност, оставаш с по-малка заработка.

 

Лимитирането на болничните дейности трябва да намери своето решение в съда и да отпадне, категоричен е д-р Венцислав Грозев.


© 2023 BBA All rights reserved!