РЛК-Стара Загора: Сега е моментът да се настоява за остойностяване на лекарския труд

23.07.2019

Източник: Zdrave.net 

Още една лекарска колегия изрази своята подкрепа към становището на БЛС относно новия здравен модел, предложен от министър Ананиев. Това е РЛК-Стара Загора, а вчера това направиха софийската, хасковската и кюстендилската колегия.

В писмо до съсловната организация от районната колегия в Стара Загора заявяват, че оценяват бързата реакция на председателя и УС на БЛС и изразяват категорично съгласие с направените възражения.

От РЛК-Стара Загора също така смятат, че сега е моментът да се настоява за въвеждане на Методика за остойностяване на лекарския труд.

Припомняме, след като министър Ананиев представи концепцията за нов здравноосигурителен модел, от Българския лекарски съюз изразиха сериозни опасения.

В становището си УС на Българския лекарски съюз заявяват, че демонополизация на НЗОК, чрез разпределяне на равни вноски от обществения ресурс между отделните платци за всеки записан здравноосигурен гражданин, без прилагане на механизъм за изравняване на риска, няма да създаде равнопоставеност и конкуренция, а ще доведе до нови дисбаланси в системата.

Според тях концепцията за Нов модел на здравеопазване няма да реши основните проблеми, свързани с кадровия дефицит и неравномерното разпределение на здравни услуги в страната, които категорично са приоритет на държавата. Друг проблем е, че отново не се обръща внимание и не се предлага решение на проблема с големия брой неосигурени пациенти.


© 2024 BBA All rights reserved!