Ремонтират закона за донорството Здравният министър трябва да направи консултации в парламента

18.10.2018

Източник: в. 24 часа 

Премиерът Бойко Борисов разпореди Министерството на здравеопазването да изготви предложения за законодателни промени, които максимално да улеснят донорството. Това става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание. След като вчера се срещна с близките на Адриан Петков, Борисов възложи на министър Кирил Ананиев да направи консултации в Народното събрание и да се започне работа по темата. "Трябва ни помощ от хората, защото те са тези, които могат да дарят живот след приключването на живота. Важно е да не погребваме шансовете за другите, а това са органите", каза братът на Адриан - Алберт. По думите му донорството трябва да бъде популяризирано и улеснено.

"На практика сега има още 15 чакащи за бял дроб и 1200 за бъбреци, а в същото време особено след катастрофи или подобни инциденти може да се направи така, че много човешки животи да бъдат спасени", изтъкна Борисов.

"Седнете, отворете темата, още веднъж ви казвам, и вземете най-правилното решение, за да не се стига хора да чакат с месеци за донор с мисълта, че всеки ден ти е предпоследен, ако не се намери такъв", аргументира се премиерът.

Здравният министър обясни, че е възложил на шефа на Агенцията по трансплантации да даде конкретни текстове, които да се обсъдят в министерството и да се предадат бързо на здравната комисия в парламента. Според него, за да сме редовен член на Евротрансплант, годишно трябва да имаме 70 донори, а те са под 10.

 


© 2024 BBA All rights reserved!