Рекорден брой от 8 починали

24.06.2020

Източник: в. Монитор

 

Осем заразени с COVID 19 са починали през последното денонощие. Жертвите са жена на 73 г. с пневмония и сърдечно заболяване, мъж на 71 г. с пневмония и множество придружаващи заболявания, жена на 76 г. с диабет, мъж на 78 г. със сърдечно и белодробно заболяване, мъж на 65 г. с диабет, сърдечно и бъбречно заболяване; жена на 57 г. с диабет и сърдечно заболяване, мъж на 61 r. с пневмония и хронично белодробно заболяване, жена на 67 г. с пневмония, за която няма информация за придружаващи заболявания.

79 са новите случаи, съобщиха от единния информационен портал. Данните са към 00:00 ч. на 23 юни.

2776 PCR тестове са направени за този период. 3984 са потвърдените случаи. 1606 са активните, 341 са хоспитализирани, а 11 са в интензивно отделение. Общо починалите са 207.

Шест са медицинските лица с доказан коронавирус. Това уточниха от здравното министерство вчера заради объркване в данните на Националната информационна система, която отчете 21 случая сред медици. Причината за това е, че в системата е отразена професията на регистрирани вече случаи за периода 17-21 юни, обясниха от МЗ.

Корекциите на съответните статуси са извършени от регионалните здравни инспекции. 15-те случая са на лекари, медицински сестри, санитари и друг болничен персонал в областите София-град, Софийска област, Кюстендил, Кърджали, Плевен, Добрич и Сливен.

И шестте медицински лица, при които C0VID-19 е доказан през последното денонощие (3-ма лекари и 3 медицински сестри от три лечебни заведения в София-град), са изолирани в домашни условия за 14дни.

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА НОВИТЕ СЛУЧАИ по области: София-град - 32, София област -13, Сливен - 6, Стара Загора и Ямбол по 5, Бургас - 4, Пазарджик - 3, Разград и Варна по 2. В Благоевград, Велико Търново, Враца, Кюстендил, Перник, Пловдив и Търговище има по 1 случай.

Данните в Националната информационна система сочат, че у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 364 лица - медицински персонал. 21 нови случая са установени през последното денонощие, 7 от които при лекари, 7 при медицински сестри, 3 при санитари, 2 при фелдшери и 2 при друг медицински персонал.

В момента имаме втори пик, който е сериозен -над 1600 активни пациенти. Това каза пред bTV шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Той уточни, че от тях 20% влизат в болница, а 5% от тях са в интензивно. Към днешна дата в "Пирогов" имало 19 пациенти в специалното C0VID отделение. Има и един пациент на апаратна вентилация.

Шефът на "Пирогов" обясни, че се правят PCR тестове на служителите в болницата, както и тестове за лекарите, които се връщат от отпуск. "В момента няма болни лекари в "Пирогов". 72 общо бяха случаите на заразени медици и медицински персонал и те бяха отт.нар. първа вълна и всички вече се върнаха на работа", заяви шефът на "Пирогов". До 29 юни проф. Асен Балтов е под 14-дневна домашна карантина заради това, че е бил контактен с болен от C0VID-19. Той си е правил два PCR теста, които са били отрицателни, но бързият тест е показал антитела. След карантината ще си направи нов PCR тест и отново ще се изследва за антитела.


© 2024 BBA All rights reserved!