Рекорд: Близо 800 с коронавирус за денонощие

15.10.2020

Източник: в. Монитор

 

За 785 новозаразени за денонощие с коронавирус у нас съобщи Единният информационен портал. Това е със 198 случая повече от вчера. 64-има са в интензивно отделение. Починалите през изминалите 24 часа са 8, а общият им брой е 923.

5819 са направените тестове за последното денонощие. Общият брой на заразените е 25 774, от тях 8712 активни. 164 са излекувани през последното денонощие, а общо са 16 139. София продължава да води в негативната статистика с 259 заразени. Веднага след столицата се нарежда Благоевградска област с 82-ма.

Рекорден брой новозаразени с коронавирус в Русенска област отчитат и от областния оперативен щаб. За последното денонощие 19 души имат положителен резултат при PSR теста. Сред новозаразените са областният управител на Русе Галин Григоров и заместникът му Валентин Колев, за които "Монитор" съобщи вчера. Две учителки - в СУ "Васил Левски" и в Математическата гимназия "Баба Тонка", също имат коронавирусна инфекция. Те са под домашна изолация

В първия случай жената е класен ръководител на паралелка в първи клас. 22 деца са поставени под карантина.

Положителни проби за СOVID-19 на двама реаниматори в МБАЛ - Шумен са били потвърдени, а се очакват резултатите на трети реаниматор, като подозренията са, че също ще бъдат положителни. Това съобщи директорът на здравното заведение д-р Димитър Костов.

Ситуацията в областната болница в Шумен, която през последните седмици беше една от най-натоварените в страната и броят на хоспитализираните в инфекциозното отделение не спадаше под20-25, рязко се влоши с увеличаването на броя на заразените с необходимост от настаняване в болнични условия. През миналата седмица отделението достигна капацитета си от 35 души с 37 болни и се наложи откриването на две нови отделения. Сега капацитетът е вдигнат до 85 легла в 3 COVID отделения, но и броят на пациентите скочи на 62. Само вчера на легло са легнали още 21 заразени, а за последното денонощие Единният информационен портал е регистрирал 39 заразени. Девет от тях са медици от Комплексния онкологичен център, жители на Шумен са 27 от 39-мата. Лекари споделят в социалните мрежи тревогата си, че колегите им и те самите "окапват" един по един, доброволци няма, няма откъде да се разчита и на подкрепление. Единственият доброволец - общопрактикуващият лекар д-р Милен Чолаков, също е заразен и вече е пациент.

Заради усложнената обстановка в МБАЛ с решение на областния кризисен щаб се задължава управителят на

Комплексния онкологичен център - Шумен да командирова един лекар реаниматор в интензивното отделение на МБАЛ - Шумен. По същия начин на директора на частната клиника "Мадара" е разпоредено да командирова един лекар в МБАЛ - Шумен за работа в COVED сектор.

"Всеки трети PCR тест за коронавирус, извършван в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести, е положителен." Това заяви директорът на центъра и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев пред БНР.

"Всеки трети тест беше положителен, защото ние работим с материали за епиднадзора от 15 области и голяма част от болниците, които имат PCR диагностика, са в София и в тези области", каза той. Зам.-директорът на Основно училище " П.Р. Славейков" в Пещера е сред новите 16 случаи на заразени с COVTD-19 в Пазарджишко. Образователната шефка е настанена в пещерската болница "Проф. Д.Ранев".

На директора на училището е връчено предписание за предприемане на необходимите противоепидемични мерки. С положителна проба за коронавирус е и 49-годишен преподавател от Математическата гимназия ,Д Величков" в Пазарджик. И в това училище се вземат мерки за дезинфекция. Заразени са и 56-годишна лекарка от Панагюрище, както и нейна колежка семеен лекар, на 59 години, от Пазарджик. И двете са поставени на домашна изолация.

Големият брой на заразени с коронавирус затрудни бургаските болници. Инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас вече е 100% запълнено. Всички 16 легла са заети, предаде Нова телевизия

"Положението е сериозно. Персоналът ни е малко и всички са безкрайно уморени. Медицинските сестри са 6. На помощ дойдоха няколко сестри от частни болници, но това пак не е достатъчно. Повечето от колегите са на ръба и има опасност да напуснат. При нас идват основно тежко болни пациенти", заяви пред Нова телевизия д-р Ростислава Кръстева, зам.-началник на отделението по инфекциозни болести.

Зам.-директорът на болницата - Светлозар Георгиев, поясни, че освен 16-те пациенти с коронавирус там се лекуват още над 20 души с други инфекциозни заболявания. В цялата област Бургас има общо 146 легла. Най-много свободни има в Карнобат.

 


© 2024 BBA All rights reserved!