Референти цени за медицински дейности, за пътеките - преговори

01.10.2018

Източник: в. 24 часа 

Идеята на здравното министерство е да има референтни цени на дейностите, които да служат като основа в преговорите на лечебните заведения с НЗОК за стойността на клиничините пътеки. Това обяви зам. здравният министър Бойко Пенков. Това не изключва болниците да имат различни цени, ако докажат, че предлагат по-добър продукт, обясни той.

Според д-р Пенков задължителното осигуряване елиминира опасността застрахователите да откажат да сключват договори с по-болни пациенти. Моделът е по-добър от просто повишаване на здравната вноска "тогава щяхме да попаднем в ситуация на наливане пари, без да знаем защо", каза той пред БНР и напомни, че в Холандия това работи. Двата модела бяха представени от министър Кирил Ананиев миналата сряда, а до края на тази седмица ще са готови работните групи за обсъждането им в детайли.

Според Пенков болниците сега индуцирали търсенето на помощ, за да си оправят финансите. "Когато имаме относително точно остойностяване, не е необходимо да приемеш един човек 5 пъти в годината, за да вържеш бюджет", каза Пенков. Около 2500 легла в страната били излишни.

250-300 са българите, трайно настанени в психиатрии, съобщи пък д-р Цветеслава Гълъбова пред Нова тв. До думите й системата на психично здраве е тежко недофинансирана. Няма клинични пътеки, липсва и доболнична грижа, допълни психиатърът Анета Аничкина.

Специалистите искат създаване на информационна система, достъпна само за лекари и администратори


© 2024 BBA All rights reserved!