Реекспортът на медикаменти за ЕС е 60% 70% от фирмите не декларират износ в агенцията по лекарствата

04.01.2018

Източник: в. Сега

Близо 60% от лекарствата, внесени от страни от Европейския съюз, се изнасят обратно, а през последните две години 2/3 от фирмите не са декларирали намерения за износ в Изпълнителната агенция по лекарствата, въпреки че са длъжни по закон, обяви Ваня Добрева, председател на Асоциация "Хипофиза". Освен това информацията за пътя на медикаментите е "пълна какофония" според Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването, което значи, че с подобна база няма как управляващите за вземат адекватно решение за паралелния износ на медикаменти.

Данните на НСИ и Агенция "Митници" за 2016 г. са за внос на лекарства от ЕС за 1.9 млрд. лв., а износът е за 1.1 млрд. лв. Не е ясно каква част от него е паралелен износ, т.е. едни и същи препарати да са внесени на по-ниската цена за България и след това изнесени в ЕС, където се продават по-скъпо. Според представителите на пациентските организации всички изнесени лекарства са от паралелния износ и реалният му размер е близо 1.5 млрд. лв. Според представители на здравното министерство и бизнеса обаче сумата е около 400 милиона лева.

"Проблемът с липсата на лекарства е от години, но в последните две стана много сериозен", заяви Ваня Добрева. Тя даде пример с лекарство за акромегалия, до което 30% от пациентите нямат достъп, тъй като липсва в аптеките.

От асоциацията са поискали данни от няколко институции за лекарства, за които се смята, че най-често са обект на износ. Добрева показа справка от НЗОК за 15 медикамента за периода от януари до септември 2017 г. Оказва се, че има драстично разминаване между броя на опаковки по заверени протоколи от аптеките и броя платени от фонда опаковки. При медикамент за имуносупресия при трансплантирани се оказва, че според протоколите от аптеките са отчетени над 850 000 броя опаковки, а здравната каса е платила едва 6700 опаковки. От лекарство за диабет са отпуснати по протоколите от аптеките 10 100 опаковки, а касата е платила за 9300 опаковки. Така стоят нещата и с медикаменти за ревматоиден артрит. Има и обратни случаи - по протокол са отпуснати по-малко препарати, а касата е платила за повече. Не е ясно дали цялата разлика между отпуснати и платени лекарства е отишла за реекспорт.

От здравната каса обясниха, че става дума за "некоректно обобщена справка", "отразяваща сумарен сбор от несравними данни". Данните от протоколите отразяват точните индивидуални дози на всеки пациент, а плащането се отчита на база на окончателната опаковка. Затова всъщност при лекарството за трансплантирани пациенти се сравняват 857 423 таблетки, изписани на пациенти по протоколи, с платени от НЗОК 6772 опаковки.

Освен това в НАП износ на лекарства са декларирали 100 фирми, а в агенцията по лекарствата - едва 30, въпреки че това е нужно по закон. Сред неуведомилите агенцията е и "Чирита" - фирмата, свързана със сочения от прокуратурата за организатор на паралелния износ на лекарства у нас Амир ал Хусаини.

"Пълна какофония с тези лекарства - разлики от десет пъти между изписани протоколи и платени лекарства, което според нас практически няма как да стане. Виждахме разлики от платени опаковки инсулин - единия месец 300 опаковки, другия месец 30 опаковки - как да го обясним това нещо. Тези пациенти не са си били инсулина ли? Те нямаше да са живи, ако не са го направили това нещо", коментира Стойчо Кацаров и допълни, че ако и в МЗ разполагат с подобна хаотична информация, "не чакайте каквото и да било решение".

МЕРКИ

Според Ваня Добрева предлаганото решение на проблема с износа на лекарства чрез създаване на списък на медикаменти, забранени за експорт, няма да доведе до резултат в България, тъй като подобна мярка се прилага в Румъния, но без особен ефект. Затова трябва да има двойно ценообразуване, както е в Испания, където също цените на лекарствата са ниски. "Това означава, че търговецът на едро сключва два договора с притежателя на разрешение за употреба - единия за тези, които се реимбурсират от НЗОК, а другия - за тези, които се реализират на свободния пазар", обясни тя. Това ще позволи у нас да не се регистрират най-ниските цени в ЕС, което води до паралелния износ.

 


© 2023 BBA All rights reserved!