Редица европейски държави смекчават мерките срещу CОVID-19 В най-засегнатите Италия, Испания и Франция има видимо намаление на заболелите, ще бъдат отваряни училища, детски градини и малки магазини

21.04.2020

Източник: в. Земя 

Някои европейски страни ще смекчат мерките за борба с пандемията тази седмица, докато други, като Великобритания, остават под карантина без подобни планове, предава Euronews, цитира Фокус. Най-засегнатите държави на континента -Испания, Италия и Франция - във всяка от които вече има повече от 20 хил. жертви на болестта, вече регистрират все по-малко нови случаи на COVID-19.

От 20 април в Германия ще бъдат отворени по-малките магазини. С повече от 135 хил. регистрирани случая, 4 хил. от които фатални, ситуацията в Германия вече е "под контрол" по думите на министъра на здравеопазването на страната Йенс Спан. франция обяви, че смята да отвори училищата от 11 май, но властите предупреждават, че смекчаването на другите мерки ще се случва постепенно.

"Не сме се преборили с кризата, (но) ситуацията постепенно се подобрява - бавно, но сигурно", каза премиерът на страната Едуар Филип.

В Испания властите ще позволят на децата да излизат свободно от 27 април, след повече от месец под стриктна карантина.

В Норвегия обявиха, че след като са "овладели вируса , ще отворят детските градини от 20 април. Във втората фаза от смекчаването на мерките ще бъдат отворени също така училищата и университетите.

Британското правителство пък смята, че е твърде рано за такъв ход в страната.

Междувременно броят на жертвите в САЩ достигна 40 хил. души, като почти 2 хил. от тях бяха регистрирани в рамките на 24 часа на 19 април. В целия свят броят на починалите от COVID-19 достигна 165 хил. души.

Според Световната здравна организация (СЗО) пандемията далеч не е овладяна в световен мащаб.


© 2024 BBA All rights reserved!