Разрешиха инвитрото, но само след PCR тест с отрицателен резултат

27.04.2020

Източник: в. 24 часа 

 

Над 1300 двойки ще могат да продължат с инвитро процедурите, след като в неделя здравният министър Кирил Ананиев издаде нова заповед, с която отменя забраната им, въведена от него на 21 април. Новината съобщи още сутринта премиерът Бойко Борисов.

Преустановяването на голяма част от инвитро дейностите стана ден след като бяха възобновени плановите операции, женските и детските консултации и имунизациите. Това предизвика реакция не само от пациентите, но и от самите медици от Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, които изпратиха протестно писмо до Ананиев.

Тъй като регистри за хората с репродуктивни проблеми или на чакащи за инвитро процедура у нас няма, не е ясно колко точно двойки засяга подобна забрана, но само в държавния Център за асистирана продукция подалите заявления от началото на 2020 г. са 1347. По данни на отделните специалисти пък общо двойките с репродуктивни проблеми са около 200 000

За да се намали максимално рискът от заразяване обаче, Ананиев спусна насоки към лекарите за мерките, които трябва да спазват при извършването на инвитро процедури. Една от тях е два дни преди пункция пациентките да си направят PCR тест за COVID-19 и резултатът му да е отрицателен. Освен това лекарите трябва да приемат всеки пациент като потенциално заразен с COVID-19, да използват всички необходими лични предпазни средства, между пункциите на жените да има минимум 15 минути, да се прави цялостна дезинфекция на помещенията. Спазването на мерките ще се следи стриктно от здравните власти.

Онкоболните пациенти, които вече са платили за операции в Турция, ще могат да отидат дотам и те да им бъдат извършени, обясни пък Борисов. "Вчера говорих с колегата Ердоган, кански усилия полагат. Въпреки всичко направиха това, за което помолих - около 100 българи, които са си платили за онкологични операции или процедури в Турция, имаха забрана да ги продължат. Разбрахме се с кордони от - до или директно до болниците да изпратим линейки, ако трябва, оттук дотам за всеки", разясни той в неделя.


© 2024 BBA All rights reserved!