Разпределят окончателно през октомври парите от ЕС за CОVID-19

13.08.2020

Източник: в. Монитор

 

През октомври ще е ясно окончателното финансово разпределение на средствата от ЕС за борба срещу последиците от пандемията от COVID-19. Индикативният размер на средствата за България е 656 млн. евро или 1,283 млрд. лева, като вчера Министерският съвет прие решение, с което принципно одобрява разпределението по оперативни програми.

Държавите членки могат да използват средствата от този инструмент за мерки в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19 в регионите, чиято икономика и работни места са били по-силно засегнати.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ БЛИЗО 10 МЛН. ЛЕВА ЗА 3 МИНИСТЕРСТВА, отпусна още правителството. Това са ведомствата на културата, отбраната и младежта и спорта, които ще получат общо 9 903 700 лева. Културното министерство ще използва финансовата инжекция за създаване на териториални звена на инспектората по опазване на културното наследство. С 8 660 000 лева пък военното ведомство ще изгради корпус към Клиниката по инфекциозни болести в МБАЛ-София ВМА и ще направи основен ремонт на инфекциозното отделение на МБАЛ-Сливен ВМА. С част от парите ще бъде изграден и външен асансьор, както и закупена съвременна апаратура за операционните зали на Военна академия- София за предотвратяването на разпространението на COV1D-19. Допълнителните разходи, одобрени по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2020 г. са в размер до 840 000 лв. и ще бъдат предназначени за изграждане на спортно съоръжение в дворното място на ОУ "Отец Паисий" в с. Тополово, община Асеновград. Кабинетът одобри и

ОБЩО 7 100 000 ЛВ. ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗА ОБЩИНИТЕ КЮСТЕНДИЛ И ЕТРОПОЛЕ за 2020 г. Одобри допълнителни трансфери по бюджета на община Кюстендил за 2020 г. в размер на 6 млн. лв.

По време на онлайн заседанието си МС реши да бъдат отпуснати и до 100 млн. лева за подобряване на материалната база в студентските общежития, а също и за отпускане на стипендии. 16,5 млн. лв. пък ще бъдат налети в обновяване и модернизиране на кабинетите по математика и природни науки в 160 училища. "От години с действията ни показваме, че образованието е дългосрочен и неотменен приоритет за правителството. Това правим и днес. Защото именно образованието и науката са в основния арсенал от средства за справянето с всички предизвикателства в днешния ден. Така както поехме ангажимент за природни, математически науки, иновации, техника, да им оборудваме кабинетите с най-доброто, за да може младите хора, децата, учениците след това като ги обучим добре, да излязат на протест", обяви премиерът.

Правителството одобри и допълнителни разходи и по бюджета на Министерството на отбраната за2020 г. Средствата в размер на 8 660 000 лв. са за изграждане на корпус към Клиниката по иноЪекциозни болести в МБАЛ-София ВМА, извършване на основен ремонт на Отделение инфекциозни болести в МБАЛ-Сливен ВМА, включително и изграждане на външен асансьор на отделението, закупуване на съвременна медицинска апаратура и преоборудване на операционните зали в МБАЛ-София ВМА за предотвратяването на разпространението на COV1D-19.

Допълнителните разходи, одобрени по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2020 г. са в размер до 840 000лв. и ще бъдат предназначени за изграждане на спортно съоръжение в дворното място на ОУ "Отец Паисий" в с. Тополово, община Асеновград. Същото ще може да бъде използвано както за физкултурен салон, така и за тренировки на отбори. Целта на исканото финансиране е развитие на спорта в най-голямото след Асеновград населено място на територията на общината, тъй като в с. Тополово и в околните населени места няма изградена спортна база, която да отговаря на съвременните изисквания за упражняване на спорт. По този начин ще бъдат подкрепени превенцията и намаляването на тютюнопушенето сред младите хора, употребата на алкохол и наркотици, както и преодоляването на неблагоприятните тенденции в здравословното състояние на подрастващите, последица от недостатъчната двигателна активност.

Също така правителството одобри

7 100 000 Л В. ДОПЪЛНИТЕЛНИ СРЕДСТВА ПО БЮДЖЕТИТЕ НА ОБЩИНИТЕ КЮСТЕНДИЛ И ЕТРОПОЛЕ за 2020 г. Одобри допълнителни трансфери по бюджета на община Кюстендил за 2020 г. в размер на 6 млн. лв. От тях 3 млн. лв. са предназначени за ремонт на уличната мрежа, като останалите са за основен ремонт на сгради и съоръжения на Спортен комплекс "Осогово", Кюстендил.

По бюджета на община Етрополе са одобрени 1,1 млн. лв., от тях 500 хил. лв. за ремонт на уличната мрежа и 600 хил. лв. за възстановяване на търговска чаршия "Малки пазар" - част от Архитектурен ансамбъл "Площад малък пазар", Етрополе. Необходимите средства за общината ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 г.


© 2024 BBA All rights reserved!