Разделят Спешна помощ на две

12.04.2018

Източник: в. Телеграф

Здравното министерство се готви да раздели столичната спешна помощ на две.

Три години след сливането на ЦСМП София град и София област, сега центровете отново ще станат отделни звена, научи "Телеграф”.

Това обаче предизвиква смут сред медиците по филиалите и те организират подписка, с която се обявяват против, като са готови да направят жива верига пред МЗ.

Ако не бъдат чути, спешните лекари се готвят и за колективни оставки. В същото време от ведомството лаконично отговориха на наше запитване, че се обмислят възможните варианти.

Двата центъра бяха обединени през 2015 от тогавашния здравен министър Петър Москов. Тогава той обясни, че сливането на звената ще осигури по-добра медицинска грижа за хората, живеещи в околностите на столицата. Спестените средства от администрация и други разходи по поддръжка на две отделни ЦСМП-та пък са в размер на около 400-500 хил. лв.

В същото време почти всеки ден спешните медици от София помагат на колегите си в областта, като изпращат екипи по малките градове, когато такива не достигат.

Според запознати, ако двата центъра бъдат разделени отново, постът директор на областната спешна помощ най-вероятно ще бъде зает от д-р Юри Торнев, който бе освободен от Москов след скандални снимки, показващи как се товарят мебели в една от линейките на ЦСМП - София област.

В края на миналата година съдът постанови, че уволнението му е неправомерно и го възстанови на работа. Заради сливането на центровете обаче постът му реално не съществува. Ако здравното министерство реши да раздели отново София град от София област, шефското място ще бъде вакантно.


© 2023 BBA All rights reserved!