Работодатели искат първите 3 дни болничен да са неплатени Депутати и бизнес организации започват нова инициатива за промяна в обезщетението при заболяване

31.07.2019

Източник: в. Сега 

 

Работодатели и депутати започват нова инициатива за промяна в реда за изплащане на болничните у нас Предложенията са разнопосочни, но имат една цел - да освободят бизнеса от финансовата тежест за първите три дни от заболяването.

Първите три дни от болничните да не са платени предлага Асоциацията на индустриалния капитал в България, съобщи председателят й Васил Велев пред БНР. Асоциацията иска у нас да се въведе т.нар. период на изчакване от няколко дни, в които болничните да не се заплащат от никого. Велев посочи, че тази практика съществува в десет европейски страни - Латвия, Швеция, Холандия, Австрия, Гърция, Естония, Италия, Чехия, Португалия, Кипър. Освен това според него процентът на компенсация е много по-нисък. И като добавка към това на по-вечето места тези доходи се облагат, посочва Велев.

В момента първите три дни от болничния се поемат от работодателя, като осигуреният получава 70% от дохода си през това време. НОИ се включва с 80% от дохода от четвъртия ден. Режимът на изплащане на болничните беше променен преди десет години като временна мярка в кризата. През последните години, когато наближи разглеждането на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, работодателите не пропускат възможността да поставят отново на масата въпроса с връщането на старото правило, като подчертават, че хилядите неправомерно издадени болнични листове провалят икономиката на държавата и са тежест за бизнеса.

"Ако мотивът за това предложение е спирането на неправомерно издадените болнични, то аз не смятам, че е логично да поставим всички болнични под един знаменател. Този въпрос трябва да се постави на масата на преговорите, да влезе в Националния съвет за сътрудничество, където са и синдикатите, и всички национално представителни организации на работодателите, и държавата. Преди това обаче от НОИ и Министерството на финансите трябва да направят съответните изчисления и анализи, а експертите да кажат дали предложението е добро или не. Според мен обаче подобно искане е несправедливо и неизпълнимо. Има осигурителен риск за общо заболяване и майчинство и всеки работник и служител правят ежемесечни вноски от трудовите си възнаграждения", подчерта пред "Сега" Светлана Ангелова, заместник-председател на парламентарната социална комисия от страна на ГЕРБ.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков също подчерта, че подобно предложение означава загуба на права, при положение че и работодателят, и работникът са направили осигурителните си вноски.

"В отделни държави -членки на ЕС, има такава практика болничните през първите три дни да не се заплащат. За да се постави този въпрос и у нас, трябва да се направи сравнителен анализ с тези държави. Има значение още дали става въпрос за първите три дни при всяко едно заболяване или в рамките на една календарна година. До този момент всички работодателски организации пледирахме за възстановяване на реда, който действаше до 2010 г. - изплащането на болничните да се поема още от първия ден от бюджета на НОИ. Редно е контролът по издаването на болничните листа да се упражнява от финансиращите институции, това обаче у нас не се случва. Контролът се упражнява от Изпълнителна агенция "Медицински одит", коментира за "Сега" Бранков.

Въпросът с болничните излезе на дневен ред поради законодателна инициатива на депутати от "Воля". Те внесоха законопроект за отмяна на текста от Кодекса за социално осигуряване, по силата на който първите три дни се плащат от работодателя. Според вносителите действащият текст натоварва излишно и неоснователно работодателите, а не е работещ. Преди това растящият брой на болничните привлече вниманието и на премиера Бойко Борисов, който даже предупреди лекарите с арести заради фалшиви болнични.

Последният опит за промяна на съществуващия ред беше през 2017 г. Тогава НОИ предложи да се намали размерът на болничния през първите три дни от 70 на 50% от заплатата, но след яростна съпротива се отказа от идеята. Тази година НОИ очаква 3.5 млн. болнични листове. М.г. болничните са стрували на общественото осигуряване 557 001 146 лв. Официална статистика колко струват първите три дни на бизнеса няма, но според прогнози на фискалния съвет се очаква те да бъдат около 200 млн. лв. за 2019 г.


© 2024 BBA All rights reserved!