Работилницата по кардиохирургия беше част от Лятната академия по спешна медицинска помощ

06.06.2022

Източник: Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ

 

През изминалия уикенд водещи кардиолози и кардиохирурзи от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център бяха лектори на поредното изданиe на„Лятна академия по спешна медицинска помощ. Организатор на събитието е „Асоциация на студентите по медицина в България – Софийски университет” в УМБАЛ „Лозенец”.

 

Проектът е насочен към студентите по медицина от всички медицински университети и факултети в страната. Идеята на лятната академия по спешна медицина е да развие у бъдещите медици практически умения при овладяване на спешни състояния, застрашаващи човешкия живот, както в доболничната, така и в болничната помощ.

 

Академията представи обучителен модул от теоретични и практически занятия с лекари-анестезиолози и водещи специалисти в областта на спешните състояния.

 

Проф. Найденка Златарева, завеждащ Отделението по кардиология, представи теоретична и практическа част на тема „Клинична функционална анатомия на сърце и ехокардиография“.

 

„Дисекации на аортата“ беше темата с лектор д-р Зоран Станков, ръководител на Отделение по инвазивна кардиология и ангиология в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център. Д-р Алдин Али, кардиолог в Отделение по кардиология в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, запозна студентите с „Спешни състояния при остра гръдна болка“. А д-р Петър Поломски, кардиолог в Отделение по кардиология, представи темата „Спешно разчитане на ЕКГ“.

 

На 4 и 5 юни се проведе третото издание на Работилница по кардиохирургия с д-р Асен Келчев в рамките на Аакадемията по спешна медицинска помощ. Студентите  по медицина и специализантите с кардиохирургията се запознаха отблизо. Бяха демонстрирани зашиване на аортно-коронарен байпас и смяна на сърдечна клапа върху свинско сърце. В оперативния блок на болницата участниците в работилницата бяха обучени как се поставя анестезия, какво е интраоперативна трансезофагеална ехокардиография и реанимация.

 

Уъркшопът се проведе в теорeтична и практическа част с две големи теми – аортно-короноарен байпас и клапна хирургия.

 

*Статиите публикувани в рубриката  "Наука и иновации" са предоставени от авторите на съответните материали, които отговарят за верността на съдържанието.

 

 


© 2023 BBA All rights reserved!