Пускат джипитата да работят в ТЕЛК

18.07.2018

Източник: в. Монитор

Джипита също ще имат право да работят в трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК). Тази възможност е залегнала в Правилника за организацията на работата на ТЕЛК и наредбата за ТЕЛК, която Националният съвет за тристранно сътрудничество разгледа.

Занапред лекарите в тези комисии няма да са закрепостени с трудови договори да работят само там. Това е и основната причина, която заедно с ниското заплащане доведе до дефицит на специалисти в тези структури. Същевременно в тях ще могат да работят не само общопрактикуващи лекари на допълнителен договор, но и специалисти от доболничната помощ и от болниците.

"Ръководителите на лечебни заведения, към които функционира ТЕЛК, ще имат възможност да привличат повече експерти към тази дейност, така че да бъдат взаимозаменяеми“, мотивира се в доклад към проекта министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Очаква се организацията на работата на ТЕЛК да стане по-гъвкава, а времето за чакане на експертизата да се съкрати, пише още в мотивите на министър Ананиев.

ТЕЛК-вете ще издават решения за степен на инвалидност само по медицинската документация на пациентите, която включва епикризи и изследвания. Хората ще се явяват лично само при особено заплетени случаи .Така се предвижда да бъде пестено време на пациентите със специални потребности.

Занапред комисиите ще имат думата и дали на пациент трябва да се отпусне медицинско изделие или помощно средство. До момента този ангажимент имаха лекарските консултативни комисии към лечебните заведения.

Лекарите ще дават проценти на неработоспособност само за основно, но не и за съпътстващи заболявания. В момента трайната неработоспособност се формира на базата на всички съпътстващи диагнози. Друга промяна е, че за всяко заболяване вече има точно определен процент на неработоспособност. Досега той варираше в различни диапазони. За да се избегнат порочни схеми, в състава на ТЕЛК-овете ще се сменят различни специалисти.

Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) пък ще извършва целеви проверки при съмнителни случаи, особено ако има натрупване и постигане на нереално висок процент на инвалидизиране от "по-маловажни заболявания или пък такива, които нямат нищо общо с индивида, който се е явил, ако се е явил въобще". Това съобщи вицепремиерът Валери Симеонов след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Симеонов посочи по-рано, по време на заседанието, че има цели села, страдащи от епилепсия.

По думите му имало и "села и махали със сходни заболявания - на горните дихателни пътища“.

"Няма да чакам. Наредбата влиза в сила три дни след обнародването й", каза още Симеонов по повод на предвидената в проекта възможност в НЕЛК да се извършват прегледи при съмнение за злоупотреби.

В заседанието на тристранката вчера пожела да участва и омбудсманът Мая Манолова. Тя обаче беше поканена да напусне залата, тъй като се оказа, че никой от членовете не я е поканил, какъвто е правилникът за работа на Тристранния съвет.


© 2024 BBA All rights reserved!