Проверяваме онлайн кога да влезем в болница Пациент с туберкулоза вписан за август 2025 г в листата на чакащите

22.08.2017

Източник: в. 24 часа

Здравно осигурените пациенти вече ще могат да правят онлайн справки кога ще бъдат приети в болница. Това е възможно на новата платформа на сайта на Националната здравноосигурителна каса.

В листата на чакащите за планови операции са записани 3025 души. Един от тях ще чака за лечение още осем години, показва справка на "24 часа" в онлайн платформата. Болният е с диагноза "туберкулоза" и ще бъде приет в столичната "Света Анна" на 25 август 2025 г.

За 2020 г. са записани 9-има пациенти за лечение. За тогава също в болница "Света Анна" е планиран пациент с диабет. За ноември 2020 г. пък в "Свети Иван Рилски" е записан пациент с клинична пътека за лечение на централната нервна система. Месец по-рано в същото болнично заведение ще се лекува човек с хронично чернодробно заболяване. Останалите 6-има пациенти чакат за лечебниците в Шумен, Русе, Пещера и Пловдив, както и за специализираната болница за активно лечение по травматология, ортопедия и спортна медицина "Проф. Димитър Шойлев".

До догодина за лечението според списъците ще трябва да се приемат 10 пациенти, а през 2019 г. ще дойде редът на трима болни.

Най-дълга е листата на чакащи за хоспитализация в УМБАЛ - Плевен

Там фигурират около 430 души за планов прием.

В специализираната онкоболница във Варна "Д-р Марко Антонов Марков" опашката наброява 320 души. Следващите в списъка с чакащи пациенти са "Аджибадем Сити Клиник" и "Св. Георги" в Пловдив.

В наредба на здравното министерство още през 2004 г. е предвидена възможността да се формират листи на чакащите, когато болницата няма капацитет да лекува всички нуждаещи се. В тези листи обикновено попадат пациенти, които се нуждаят от планови операции или друг вид планово лечение, което може да бъде отложено във времето и насрочено за удобен за лекаря, болницата и пациента момент.

Ако болните не искат или не могат да проведат тогава терапията или изследванията си, ще трябва да си платят на частно, независимо че са здравноосигурени, или да потърсят възможност в друго лечебно заведение. Справката показва, че чакащите са намалели с около 1000 от началото на годината въпреки лимитите на болниците.

Най-дълги са листите на чакащите онкоболни. Следват гинекологичните и ставните заболявания.

Новата платформа дава справка за датата и за клиничната пътека, по която ще бъдат лекувани хората. За да няма злоупотреби с личните данни, пациентите са записани с инициалите.

В публичната база данни желаещите могат да намерят информация за общопрактикуващи лекари, специалисти, зъболекари, изследвания, болници, аптеки, лекарства и здравноосигурителни книжки. Платформата дава възможност данните да бъдат актуализирани. Страницата www.nhif.bg е обновена в рамките на проект "Развитие на здравния портал на НЗОК с добавяне на нови функционалности" на стойност 18 000 лв.


© 2024 BBA All rights reserved!