Протестиращите сестри пренощуваха в парламента

06.03.2020

Източник: Zdrave.net

Петте медицински сестри, които влязоха в парламента вчера по време на заседанието на комисията по здравеопазване, останаха цялата нощ в сградата. Те обявиха гражданско неподчинение, тъй като обявеният по програма блиц контрол на министърът на здравеопзаването Кири Ананиев не се състоя и те не успяха да се срещнат с него.

Припомняме, че министър е на извънредно заседание на здравните министри в Брюксел заради коронавируса и това е причината дневният ред на комисията да бъде променен. Сестрите настояват в този случай негов заместник или председателят на здравната комисия да се срещне с тях, в противен случай нямало да излязат от сградата.

„Записахме се за здравна комисия. Тя продължи точно пет минути – гласуване за избор на нов управител на НЗОК с един кандидат. Министър Ананиев (здравният министър Кирил Ананиев) го нямаше, половината от депутатите ги нямаше и ние побесняхме. Ние пет дни стоим на палатки пред МС, а за тях бяхме невидими“, каза лидерката им Мая Илиева пред bTV.

Протестиращата кинезитерапевтка от „Пирогов“ Бойка Анастасова излезе на перваза на прозореца на залата и отказва да се прибере, въпреки увещанията на медии и охраната на парламента. Охранителите искат да им бъде дадена възможност да обезпечат прозорците, но Анастасова категорично отказва. 

От Министерството на здравеопазването са заявили, че част от исканията на протестиращите сестри са изпълнени и засега отказват да преговарят с тях.


© 2024 BBA All rights reserved!