Проскостъпието при възрастни - кога се изисква лечение?

29.11.2022

Източник: МБАЛ "Скин Системс"

 

Стъпалата са опората на човешкото тяло. Доброто им състояние е важна предпоставка за извършване на всичи активности от ежедневието - от ходене до спорутване.

 

Когато обаче настъпят оплаквания в областта на стъпалото, съществено се нарушава качеството на живот. Човек не може да бъде достатъчно активен, и често е склонен да се въздържа от ходено, именно заради болката, която може да предизвика плоскостъпието.

 

По своята същност плоскостъпието представлява спадане на напречния и/или надлъжния свод на стъпалото, което може да предизвика оплаквания, болки, изтръпване и бърза умора при ходене и натоварвания.

 

Прието е, че нормалното и здраво стъпало работи като амортисьор на цялото тяло. При движение стъпалата поемат до 5 пъти от собственото тегло. Благодарение на тях костите остават здрави.

 

Какво трябва да се направи, когато налице е плоскостъпие?

 

Задължително е да посетите специалист, за да установи състоянието на стъпалата ви. Преглежда се тяхната позиция в право и в седнало положение, отпред и отзад. Обикновено се прави и анализ чрез наблюдение на обема на движенията на стъпалото при ходене. Тъй като състоянието на стъпалото често е свързано с изменения на тазобедрените стави и коленете, те също следва да бъдат прегледани.

 

Желателно е да се направи и рентгенова диагностика, за да се прецени степента на измененията в костната структура на стъпалото.

 

Най-честата последица от плоското стъпало е т нар. Свръхпронацията /стъпване навътре/, която предизвиква и най-много медицински проблеми. Ако забележите, че стъпване навътре и това е свързано с дискомфорт, със сигурност трябва да посетите ортопед-травматолог.

 

Публикацията може да намерите тук.


© 2024 BBA All rights reserved!