Промяната е стъпка в правилната посока

23.06.2021

Източник: Фрамар 

 

„Промяната е стъпка в правилната посока, защото това, което трябва да изискваме от лечебните заведения е качество на услугата, а не количество на персонала“, коментира адвокат Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация (ББА).
Според нея от години мнението на съсловието е, че медицинските стандарти създават повече пречки, отколкото да предоставят необходимото качество и ниво на медицинските услуги. Това важи особено за онази част, в която се определят количествени изисквания за персонал и най-вече за определени специалности.


„Подходът на д-р Кацаров за промяна посредством изменение на Наредба №49 е може би най-бързият начин, по който да се реагира адекватно на нуждата в здравния сектор да се направи бърза реформа. Причината е, че всеки стандарт подлежи на обществено обсъждане и преминава през процедурата на легитимация на промените. Затова обединяването на измененията в наредбата би трябвало да сработи“, смята адвокат Димитрова и подчертава, че ББА подкрепят промените в тази посока, защото е важно да се премахнат изискванията за броя на персонала и ниво на компетентност, които ограничават болниците и не им дава възможност да обслужват пациентите.

 

Адвокат Свилена Димитрова е убедена, че здравната система има нужда от промяна. „Това, което липсваше до момента, беше волята да се тръгне към реформи“, казва тя и се аргументира с това, че всяка реформа има своите критични моменти. Като, например, сработването на системата по новия начин и нагаждането й към него. Тя определи като напълно адекватни стъпките, направени до момента като заявки за промяна от страна на служебния здравен министър. Сред тях са още предложенията за отпадането на лимитите и промените в цените на клиничните пътеки.

 

„Трябва да погледнем открито към системата и да се опитаме да елиминираме това, което й пречи да работи правилно“, категорична е председателката на Българската болнична асоциация.

 

Линк към статията: ТУК


© 2024 BBA All rights reserved!