Промяна в храненето и начина на живот - важна стъпка по пътя на лечението на ендометриоза

14.02.2023

Източник: МК "Д-р Щерев"

 

В следващите редове ви представяме специализирана статия по темата за начина на хранене и лечението на ендометриоза. Статията е подготвена от  д-р Альона Гъркова, нутриционист към Медицински комплекс „Д-р Щерев и специалист по хранене в екипа на Ендометриоза центъра към лечебното заведение.

 

За храненето и ендометриозата:

 

Промяна в храненето е една от най-важните стъпки при лечение на пациентки с ендометриоза. Заболяването засяга много жени в детеродна възраст. Макар неговите етиология и патогенеза да не са напълно ясни, много проучвания показват, че начинът на живот е от особено значение за здравословното състояние на болните.

 

Доста изследвания, данните от които са събрани на сайта на National Library of Medicine, САЩ (най-голямата медицинска библиотека в света), показват как храненето влияе върху развитието на ендометриозата. Заболяването, засяга една на десет жени в репродуктивна възраст и индивидуалният подход към всяка е много важен. Много са храните, които трябва да се изключат от менюто. За да се работи целенасочено, трябва да се направи индивидуален хранителен режим  и цялостна промяна в стила на живот на жената. И освен това какво има в своето меню, жената  трябва да се помисли за специфични физически упражнения, например йога, по-качествен сън и други дейности за намаляване на стреса.

 

Според информация на Германското дружество по хранене, работещо в сферата на превенция на болестта от години, освен алкохола, който задължително трябва да се намали или спре, балансираната и разнообразна диета, е най-доброто, което може да започне една жена, страдаща от ендометриоза.

 

Диета при ендометриоза - имат ли определени храни и вещества превантивен ефект върху появата на болестта?

 

Зеленчуци

 

Според една хипотеза, яденето на много зеленчуци може да помогне за намаляване на риска от развитие на ендометриоза. Счита се, че това се свързва с метилирането на ДНК върху специфични гени, участващи в патогенезата на ендометриозата. Освен това замърсители като пестициди са изключително вредни за здравето и улесняват развитието на болестта. Това твърдение се основава на две основни проучвания. Едното, проведено през  2018 г. сочи, че жените, които консумират ≥ 1 порция кръстоцветни зеленчуци на ден, са имали 13% по-висок риск от развитие на ендометриоза. Авторите му обясняват това с предположението, че наличието или обострянето на ендометриозната болка, може да бъде свързано със стомашно-чревни симптоми.

 

Плодове

 

Плодовете съдържат антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и понижават възпалението в тялото. Ето защо диета при ендометриоза с повишен прием на плодове, намалява значително риска от появата на болестта. По-специално цитрусовите плодове (≥ 1 порция на ден в сравнение с < 1 порция на седмица) са в състояние да понижат риска от ендометриоза с 22%.

 

Витамини и антиоксиданти

 

Антиоксидантите и витамините (фолиева киселина, витамини А, С, Е и В9) също се борят със свободните радикали и по този начин могат да имат противовъзпалителен ефект. Нови проучвания  доказват, че богатата на зеленчуци и плодове диета и намаляването на животински храни при ендометриоза имат по-сериозен превантивен ефект.

 

Мазнини

 

Режим с високо съдържание на наситени  мазнини се свързва с различни  негативни ефекти върху прогнозата на болестта.  Наситените мазнини, които се срещат предимно в продукти от животински произход (червено месо, шунка, масло и други),  водят до по-високи плазмени концентрации на естрадиол или стероидни хормони. Те на свой ред се свързват с появата на естроген-зависими заболявания, каквото е и ендометриозата.

 

От друга страна полиненаситените мастни киселини (омега-3 и омега-9 мастни киселини), задължително трябва  да присъстват в една диета срещу ендометриоза. Повишената консумация на омега-3 мастни киселини води до по-ниска интензивност на болката, както и до нейната по-малка продължителност. Това води до намаляване значително приема на болкоуспокояващи и носи успокоение на жената.  Полиненаситените мастни киселини се срещат предимно в риба, морски водорасли, ядки, авокадо и други. Доказано е, че играят роля в регулирането и намаляването на възпалителните простагландини и цитокини. Те понижават и пролиферацията на ендометриозни лезии.

 

Храни, съдържащи калций

 

Калцият,  намалява риска от ендометриоза.  Приемът му понижава оксидативния и възпалителния процес в тялото.  Подходящи храни, богати на калций, са някои семена, сирене, кисело мляко, сардини, леща, боб, бадеми, едамаме, тофу и други.

 

Все пак има спорове за това дали млечните продукти трябва да присъстват в диетата за ендометриоза. Ако не бъдат премахнати напълно, то поне трябва да се ограничат, защото се смята, че повишават възпалението в тялото.

 

Диета при ендометриоза без глутен - полезна ли е?

 

Глутенът е виновен за множество заболявания и здравословни състояния, включително инфертилитет, въпреки че много учени спорят по този въпрос.

 

Според проучване на 11 000 жени от 2011 г., които имат глутенова непоносимост, приемът на храна с глутен повишава риска от появата на ендометриоза. От друга страна една безглутенова диета при ендометриоза може да намали симптомите на болка при пациентките, които не са били диагностицирани  с целиакия. Все пак, трябва да отбележа, че при хранене без глутен жената трябва да е сигурна, че получава необходимите вещества, от които се нуждае. И тук ролята на специалистът по хранене (нутриционист) е много важна.


© 2024 BBA All rights reserved!