Прогноза: До 5 години няма да има кой да ни лекува

14.06.2021

Източник: Kmeta.bg 

 

След 5 години ще бъдем изправени пред дефицит на медицински кадри и няма да има кой да ни лекува. Това коментира пред Kmeta.bg адвокат Свилена Димитрова, председател на Българската Болнична Асоциация (ББА). “Прогнозата е стряскаща. Средната възраст на над 50% от хората, които работят в системата на здравеопазването е над 55 години. Отделно, младите кадри, които завършват, не се задържат в България, а се реализират в чужбина”, описва ситуацията адвокат Димитрова.

 

“Статистиката показва, че за да внасяме кадри от чужбина, трябва да сме конкурентноспособни, а ние не сме. Няма какво да предложим – и като заплащане, и като условия. Причините за това се коренят в неуредиците в системата на здравеопазването, които обаче не са от вчера”, коментира председателят на ББА.

 

Причините за изтичането на кадри към големите градове в страната, където има университетски клиники, и към чужбина са комплексни и не са свързани само със заплащането. Изключително важни са възможностите за кариерно развитие и качеството на живот. “Необходимо е и усъвършенстване на наредбата за специализантите, за което имаме уверенията на минисър Стойчо Кацаров, че е предприел мерки”, коментират от асоциацията.

През последните години статистиката сочи, че най-дефицитни са физиотерапевтите, кардиолозите, съдебните медици, еднокринолозите, инфекционистите, хематолозите. Криза в близките години ще има и в други специалности, където предстои пенсиониране на значителен брой лекари.

 

ЛИНК 


© 2022 BBA All rights reserved!