Проф. Владимир Пилософ: Каним чужди лекари за болни деца С 22,5 млн. лв. са лекувани 1375 малчугани през 2016 г.

20.02.2017

Източник: в. Труд

Специалисти от чужбина в областта на детската офталмология, ортопедията и онкохематологията ще бъдат привлечени за консултации у нас на болни деца. Това съобщи директорът на Център "Фонд за лечение на деца" проф. Владимир Пилософ. По думите му досега не е имало такава практика, а същевременно родните медици, компетентни в областта на детското здраве, се броят на пръстите на едната ръка.

За детската кардиология и детската сърдечна хирургия вероятно не сте чували да се пращат деца в чужбина, защото всичко се прави у нас. "Хирурзите, които се занимават с тази дейност, са четирима човека, други няма", коментира проф. Пилософ в неделя пред БНР.

По думите му над 22,5 милиона лева са разписани и отпуснати за лечението на 1375 деца през 2016 година, но за изминалата година десет деца, изпратени за лечение в чужбина, са починали.

Родители и пациентски организации обаче са категорични, че проблемът с тежко болните деца у нас не е в липсата на специалисти или неефективно лечение у нас или зад граница, а в организацията на работата във фонда, непрозрачното разпределение на средства, дългото чакане и далавери, свързани с финансирането.

С искане за разследване е входирана жалба срещу Пилософ при здравния министър с приложени документи и съдебни решения по различни казуси.

В коментар на процента на откази за лечение проф. Пилософ заяви, че процентът е нормален, а в него влизат различни видове откази, включително когато не е спазена процедурата.


© 2023 BBA All rights reserved!