Проф.  Силвия Младенова, дмн, Медицински университет - София, ФОЗ „Проф. д-р Цекомир Воденичаров, Катедра „Здравни грижи“: Ползите от ваксините са доказани

02.08.2021

Проф. Младенова, Все още  много хора се въздържат, плашат или са категорично против да се ваксинират срещу COVID-19. Какво е Вашето послание към тях?

 

- Ползите от ваксините са доказани и са много повече от недостатъците, ако има такива.

 

Вие ваксинирахте ли се?  В какъв момент взехте своето решение?

 

- Да ваксинирах се, веднага, когато имах възможност.

 

Защо е важно решението за ваксинация да бъде информирано и да почива на научните доказателства?

 

- За да бъдат убедени всички в необходимостта от ваксинация на цялото население, за да може по-бързо и успешно да се справим.

 

Водещи експерти подчертават, че масовата ваксинация не само ще намали тежките случаи и хоспитализациите, но и ще спре появата на нови варианти на коронавируса. В този смисъл всяко индивидуално решение е важно за общото благо и общото бъдеще. Вие убеждавате ли свои близки, познати и пациенти в ползите на ваксините?

 

- Разбира се, че убеждавам близки и познати в ползите от масовата ваксинация.

 

На какво ни научи COVID пандемията?

 

- В някои случаи ни научи да бъдем по-добри и да си помагаме, при други надделя негативизмът и отрицателното отношение към здравните специалисти и експертите.

 

Човечеството преминава през тежко изпитание, но и медицинската наука е много напреднала. Вярвате ли в добрата перспектива за справяне с кризата, която се развива във всички направления  - здравеопазване, икономика, социален и културен  живот,  образование, свободно време и т. н.?

 

- Надявам се човечеството да се справи с всички аспекти на кризата не веднага, а системно и постепенно.

 

Интервюто с проф. Силвия Младенова е предоставено от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, като част от информационната ваксинационна кампания на Българска болнична асоциация в партньорство с Български лекарски съюз, Национална пациентска организация, Национално сдружение на частните болници, Български фармацевтичен съюз, Център за защита правата в здравеопазването, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Целта на кампанията е увеличаване на темповете на ваксинация в страната чрез серия от интервюта и информационни материали от авторитетни специалисти и лекари с доказани професионални качества.


© 2024 BBA All rights reserved!