Проф. Плочев: Ще избутаме още една-две години и всичко ще се срине

22.01.2018

Източник: Zdrave.net

Имаме сили още да бутаме, но ще избутаме още една-две години и след това всичко ще се срине. Просто не може да продължава така.

Това заяви в интервю за btv управителят на НЗОК проф. Камен Плочев. Основната причина за тази прогноза според него  е, че средствата в системата няма да стигнат. Същевременно, според управителя на НЗОК е малко вероятно  бюджетът на фонда да се актуализира. „Защото преразглеждане бюджета на касата знаете ли какво значи? Да вземеш от образование, да вземеш от армия, да вземеш от екология и да дадеш на здравето, защото здравеопазването си е гледало хубаво работата“, заяви той. Проф. Плочев беше категоричен, че системата е зле конструирана и генерира хроничен недоимък.

Той даде и конкретен пример за това как работи системата, признавайки, че ако има нужда от преглед, ще се обърне директно към спешното отделение на болница, защото „там всичко се прави за отрицателно време“.

Запитан дали е водил разговори с премира по проблемите в  сектора, проф. Плочев посочи, че той е положително ангажиран за решаването им. Съпротивата, стана ясно от думите му, идва от други места. „Имаме воля, но за съжаление тази воля среща една огромна съпротива, защото сегашната система генерира печалби на много хора, които се занимават с медицина. Медицината не е стока, медицината е ценност. Не може да искаш от нея да печелиш, това е гнусно“, коментира той.

Проф. Плочев коментира и решението на ВАС, свързано с отмяната на лимитите за болниците през 2015 г., като заяви, че всъщност съдът е постановил, че надзорът няма право повече да взима решения, свързани с разпределянето на средствата за болниците.  „Съдът е прав в едно – не е надзорът органът, който ще взима решение колко от парите, които е гласувал парламента ще се дадат на болниците и колко ще останат в резерв. Единствено парламентът може да го гласува това нещо. Надзорът казва така - имаме сто милиона, сто милиона ги даваме на болниците, а от тук нататък по месеци как се делят, това вече е работа на надзора“, заяви той.

Управителят на НЗОК коментира и проблемите с общинските болници, като заяви, че решенията там са две. „Единият вариант е да оставим нещата на естествената финансово-икономическа еволюция, тоест който не може да се справи фалира и излиза от пазар“, посочи той. Другият, отбеляза проф. Плочев, е да продължим по стария социалистически вариант - плащане, плащане, плащане без никакъв терапевтичен ефект. „Това се прави досега и за мен е вариантът, който по никакъв начин не дисциплинира и не вкарва управителите на лечебните заведения в пътя“, каза още той, като допълни, че е и крайно време държавата да осъзнае, че с 8 процента здравна вноска не може да се осигури съвременна медицина. „Много скъпо нещо е тази медицина“, подчерта той.

Участие в разговор взе и директорът на лекарствената дирекция в касата д-р Галя Кондева, която коментира твърденията за нов мораториум върху лекарствата. Тя обясни, че още преди една година е записано. че за определени лекарствени продукти ще има проследяване на ефекта. Тя отбеляза, че  в момента НЗОК работи с 40 лечебни заведения, които осигуряват онкологични и онкохематологична помощ и те са ситуирани в 15 областни града, като 15 от тези лечебни заведения са в София.

 


© 2024 BBA All rights reserved!