Проф. Коста Костов представи Медицинския съвет Налични са 900 инфекциозни легла, които за два дни могат да станат 2000, каза д-р Бойко Пенков

24.03.2020

Източник: Zdrave.net 

 

Проф. д-р Коста Костов представи на брифинг днес новосформирания състав на Медицинския експертен съвет (МЕС) за борба с COVID-19 към правителството. „Аз съм председател, но ме считайте за координатор за действията на колегите, защото те са изключителни професионалисти“, каза той.

Членовете на съвета са проф. Николай Младенов - анестезиология и реанимация, Токуда, проф. Радка Аргирова – клиничен вирусолог, Токуда, проф. Галина Кирова - образна диагностика, Токуда, доц. Атанас Мангъров - инфекционист и педиатър, доц. Васил Велчев – кардиолог, УМБАЛ „Св. Анна“, доц. Любомир Киров - общопрактикуващ лекар, проф. Савелина Поповска – патолог, МУ-Плевен, проф. Георги Момеков – фармаколог, МУ-София, д-р Валентин Павлов – стоматолог, зам.-председател на БЗС и председател на Кризисния съвет, адв. д-р Мария Петрова - медицинско право,  д-р Цветеслава Гълъбова – психиатър, доц. Росен Калпачки – невролог, УМБАЛ „Св. Анна“, д-р Александър Симидчиев – пулмолог. Информационен координатор е Константин Вълков, програмен директор на Дарик радио.

„Задачата на съвета е да се справи със здравен проблем, за който държавата не  е подготвена. Този удар заплашва и нас, ако не се придържаме към всички епидемиологични мерки. Ние съобщаваме горчиви истини, които често превръщаме сладки победи. Ще се придържаме към принципа – Преди всичко не вреди. Влизаме в този съвет като лекари и ще излезем като лекари. Не бихме приели, ако не смятахме, че можем да се справим. Всички членове са мой личен избор, заради професионализма им и високото им име. Днес няма аз, ти, те, днес сме ние. Тази епидемия ни дава възможност да се изградим като общност“, каза проф. Костов.

„4-5 дни преди клиничните симптоми и около 20-25 дни след клиничните симптоми вирусът може да бъде отделян в околната среда. Контактните лица на един болен – едните да са такива, които да са го заразили, но вече да не са в състояние да отделят вируса в околната среда. За да се установи, че тези хора са били болни от коронавирус, трябва да се направи серологично изследване. Ако това не се направи, този човек го включваме в графа отрицателен. Втората група контакти са заразените от болните – тези болни не могат да бъдат хванати с налични тестове за отделяне на вирусите в околната среда. Имунохроматографски тестове – важността им. Чрез тях може да се направи обхватно проучване, за да разберем какво е състоянието на населението на страната. Това, което ползваме, са тестове за доказване на съществуваща инфекция. Трябва Кризисният щаб да бъде убеден, че трябва да направим добро сероепидемиологично проучване“, каза доц. Атанас Мангъров.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който ще привежда посланията,  алгоритмите и препоръките на МЕС към МЗ, заяви, че в София и страната, налични са 900 инфекциозни легла, които за два дни могат да станат 2000 и хората няма защо да се притесняват от изчерпания капацитет на ВМА и „Пирогов“.


© 2024 BBA All rights reserved!