Проф. д-р Сабина Захариева, водещ ендокринолог, представи презентация в "Уни Хоспитал"

27.10.2022

Източник: МБАЛ "Уни Хоспитал"

 

Най-новите тенденции относно диагнозата и лечението на първичния алдостеронизъм представи в МБАЛ „Уни Хоспитал“ проф. д-р Сабина Захариева, дмн, водещ ендокринолог, и изпълнителен директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“. Проф. Захариева подчерта, че последният гайдлайн за лечението на болестта е от 2016 година и клиницистите са в очакване на нов. Причина за това е значимостта на заболяването, което често остава неразкрито. Пациентите с артериална хипертония, особено в млада възраст, насочено трябва да бъдат изследвани за първичен алдостеронизъм, бе един от поставените акценти.

 

Първичният алдостеронизъм е състояние, характеризиращо се с повишена продукция на алдостерон, която е относително независима от ренин-ангеотензиновата система и не се потиска след обременяване с натрий. Счита се, че първичният алдостеронизъм засяга между 5 и 15% от пациентите с повишено кръвно налягане, подчерта проф. Захариева и обясни, че често диагностицирането отнема време.

 

На колегиума, който е част от научно-образователната програма на МБАЛ „Уни Хоспитал“, присъстваха лекари от лечебното заведение, общопрактикуващи лекари, лекари специалисти, професионалисти по здравни грижи, които зададоха голям брой въпроси, отговарящи на високо ниво и значимост на представяната тема.

 

Публикацията може да намерите тук.

 

*Статиите публикувани в рубриката  "Наука и иновации" са предоставени от авторите на съответните материали, които отговарят за верността на съдържанието.


© 2023 BBA All rights reserved!