Проф. Балтов бил жертва на здравната система, която е в колапс от години

16.07.2021

Източник: Bulgaria On Air 

 

Преди два дни беше отстранен от поста си директорът на "Пирогов". Причините - болницата се управлява непрозрачно, от Съвета на директорите е укривана информация, не се е предприемало нищо срещу натрупаните през годините 10 млн. лв. просрочени задължения. В защита на проф. Асен Балтов от вчера пред здравното заведение се провежда протест, в негова подкрепа се изказаха от Столичната лекарска колегия, както и десетки доказани професионалисти от гилдията. 

 

Случващото се е част от верига случки в последните месеци в здравната система. Не е изненада, тъй като деградацията на здравната система тече вече 20 год. Това заяви в "България сутрин" бившият здравен министър д-р Мими Виткова. 

 

Тя обясни и някои факти, съпътстващи освобождаването на проф. Балтов. 

 

"След като видяхме ситуацията в "Александровска болница", с над 60 млн. задължения и хиляди проблеми, и чийто бивш директор за награда беше направен здравен министър, след като видяхме така нар. конкурси, ИСУЛ поверихме на 30-годишен младеж, без медицинско образование, да я управлява. Балтов стана жертва на системата. Моята първа емоционална реакция беше каквато и на колегите пред "Пирогов". Когато обаче се види доклада на НЗОК, си задаваме много въпроси, не можем да пренебрегнем фактите, които са посочени там", посочи още д-р Виткова. 

 

И допълни: "Проблем има, ние виждаме проверки в държавните болници, но какво се случва в частните - държавните вземат пари от Касата, частните от пациентите, в системата е проблемът", категорична е тя. 

 

Според Българската болнична асоциация, здравната ни система е в колапс и действията на служебния здравен министър са крачка към заявка за реформа.

 

"Когато има проверка от НЗОК, болниците подлежат на контрол, но като става въпрос за преглед на досиетата, лекувани от Ковид, трябва да се вземе под внимание при какви условия, да не се търсят малките пропуски. Пациентът е излекуван, но се търси нещо малко. Това не е правилният подход в тази посока. Наличието на фиктивен пациент е недопустимо и това трябва да има корекция. Финансирането в здравеопазването винаги е било тема номер 1, а трябва да е как да повишим качеството в здравеопазването. Вчерашните разкрития повдигат едно много сериозно предизвикателство - тази система е в колапс от много години. Един експертен министър, в рамките на 3 месеца, повдига въпроси, които друг министър, назначен от политическа партия, не е успял, мисля, че това е много сериозна заявка за реформа", смята Свилена Димитрова от Българската болнична асоциация.

 

"Няма лъжа, която да бъде оправдана. Не можем да не знаем за какво се използват средства. Случат "Пирогов" е същият като този в Правителствена болница. Такъв подход създава недоверие в пациента. То е слепец и лекарят може да прави всичко с него. Проблемът е морално-етичен. Тази система деградира, когато си затваряме очите. Системата е в тежки диспропорции, заплатите на колегите са в тежки диспропорции. Като уволним един директор, друг няма да променим нищо. Не може с лъжа да коригираме финансовите дефицити", категорична е тя. 

 

И двете събеседнички коментираха въпроса трябва ли болниците да бъдат търговски дружества.

 

"Оказва се, че има лечебни заведения, които от години са на загуба, а възнагражденията са изненада за обществото. Това разкритие говори за много заигравки, трябва ли болниците да бъдат търговски дружества. Ако не бяха, нямаше да разберем за тези злоупотреби и затова питам -  кой има интерес да разбутва това?! Смятам, че е поставена една добра стъпка за реформа", отбеляза Димитрова.

 

"Защо няма нито една европейска държава, в която здравната им система да е аритметичен сбор от търговски субекти? Няма такава система. Търговското дружество изсветлява, ама какво?! Не е там проблемът, най-голямата вреда е търговският статут, деформацията на мисленето на работещите в системата", смята Мими Виткова.  

 

Тя даде своето мнение и за профила на здравен министър.

 

"Не се намират такива хора по улиците. Трябва да бъде лекар, трябва да бъде експерт, но му трябва надграждане - в областта на икономиката, правото, политиката", посочи д-р Виткова. 

 

Гледайте целия разговор във видеото ТУК. 


© 2023 BBA All rights reserved!