Приложение срещу рака на гърдата

15.11.2022

Източник: САГБАЛ "Д-р Щерев"

 

Медицински комплекс „Д-р Щерев“ се стреми да предложи по-обхватна грижа за женското и семейното здраве. В тази посока са насочени и усилията на д-р Мариела Василева, която предоставя специализирана грижа за диагностика и терапия на рак на гърдата.

 

На 15 ноември от 18:00 ч. болницата ще бъде символичен домакин на ОНЛАЙН пациентска беседа на тема „Наследствен рак на гърдата“. В нея освен д-р Василева участие ще вземат ръководителят на генетична лаборатория проф. Иванка Димова и оперативният гинеколог д-р Елица Валериева.

 

През месец октомври в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ беше представено приложението LIFE.

LIFE е платформа специално създадена за пациентите с рак на гърдата, която има за цел да подобри достъпа до информация и качеството на живот на пациентите.

LIFE представлява най-вече пациентски дневник. Всеки пациент създава свой личен профил в приложението (което може да се свали от Google Play на телефон или да се ползва на компютър) и така има възможност да организира процеса на своето лечение и проследяване.

Всички пациентски профили се валидират от асистент, който е на разположение на пациентите по всички въпроси, свързани с попълването на техния профил.

 

Веднъж регистрирали своя профил, пациентите могат да си създадат аларми, които да им напомнят за редовния прием на медикаменти, да получават напомняния за предстоящи прегледи и изследвания, препоръки за редовна физическа активност и раздвижване на ръката след операция. Пациентите имат достъп до селекция от рецепти и препоръки, свързани с диетичното и правилно хранене при тази диагноза и така те могат да участват активно в процеса на своето излекуване.

 

Проучванията показват, че средно 25% от жените, приемащи анти-хормонална терапия, прекъсват приема до 5-тата година от поставянето на диагнозата. Това води до влошени резултати от лечението. Когато пациентите активно участват в лечебния процес и разбират важността на едно или друго лечение, резултатите са много по-добри. Физическата активност, правилното хранене и балансираното емоционално състояние осигуряват един по-здравословен начин на живот, който е в основата на справянето с болестта.

 

Публикацията може да намерите тук.

 

*Статиите публикувани в рубриката  "Наука и иновации" са предоставени от авторите на съответните материали, които отговарят за верността на съдържанието.


© 2024 BBA All rights reserved!