При опасен скок на COVID-19 у нас: 40% искат само по-силен контрол на сегашните мерки

06.10.2020

Източник: в. 24 часа

 

Нивата на заразени от коронавирус у нас продължават да се увеличават през последните три седмици. В понеделник бе съобщено, че има рекордни 917 души, които се лекуват в болница с диагноза COVID, от които 56 са в интензивно. В същото време дори с тези темпове България все пак е едва на 25-о място в Европа по показателя заразени на 100 000 души.

Как да реагира държавата, ако критично се увеличат болните от коронавирус? Преди седмица "24 часа" пусна на сайта си електронна анкета, в която читателите избират между 5 отговора. До вчера по обед гласувалите бяха над 4100 души, което е внушително участие. Резултатите не претендират за абсолютна представителност, но са показателни за разделението на общественото мнение.

Много хора се притесняват, че мерките, които се вземат, не са достатъчни или че не се спазват. Това става, докато много държави в Европа удължиха или засилиха ограничителните мерки заради ръст на новозаразените.

Привържениците на засилени мерки в електронната ни анкета са 17,8% (виж графиката).

По-умерената позиция - “Нужен е по-силен контрол: да глобяват повече и по-сериозно за неспазване на правилата за маски и дезинфектанти" се споделя от 40%.

От миналата седмица се върнаха брифингите на Националния оперативен щаб, но веднъж седмично - в четвъртък. Едва 4,8% са тези, които искат всеки ден да получават информация какво се случва в България и какви са действията на държавата.

Много хора са тревожни да не би да се стигне до засилване на задълженията и ограниченията.

Мотивите са различни - едни заради личните си свободи, други заради смразяващия ефект върху бизнеса и икономиката, трети, защото виждат заплаха за гражданските права и прекомерен контрол на държавата, родители се притесняват да не се наложи пак децата им да учат дистанционно. В много страни впрочем има демонстрации срещу ограниченията.

25,9 % в допитването на "24 часа" смятат, че няма нужда от по-специални мерки.

11,5% казват "Притеснявам се от затягане, защото това е тренд в целия свят - правителствата се опитват да намаляват правата на гражданите и да налагат по-сериозен контрол в живота ни и в икономиката".


© 2023 BBA All rights reserved!