Президентът наложи вето на мораториума върху иновативните лекарства

09.12.2017

Източник: в. 24 часа

Президентът Румен Радев наложи вето на текста от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г., с който въвежда мораториум за плащането на иновативни лекарства.

Това е алинея 6 от преходните и заключителните разпоредби. Създава се различно третиране на здравноосигурените лица, мотивира се държавният глава. Така се нарушава гарантираното от конституцията право гражданите на достъпна медицинска помощ.

"Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това обаче не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост", посочва Радев.

Той атакува само мораториума върху лекарства, но не и ограничението върху разкриването на нови медицински дейности в болниците догодина.

Срещу забраната касата да плаща нови терапии се обявиха пациентски организации, опозицията в парламента и омбудсманът Мая Манолова. Тя се закани, че ще я атакува пред Конституционния съд. "Гражданите имат право на безплатна помощ и обслужване. Да вземеш на болния надеждата и да я обърнеш в числа, е нечовешко", предупреди Манолова депутатите преди два дни.

В мотивите си и президентът е категоричен, че "мораториумът по алинея 6 не може да бъде мотивиран от фискални съображения. С него се засяга основното право на здравно осигуряване, което гарантира на гражданите достъпна медицинска помощ, посочва държавният глава.

Предложението за временна забрана НЗОК да плаща за нови молекули дойде от надзора й, оглавяван доскоро от здравния министър Кирил Ананиев. Аргументът бе, че трябва да се разтоварят годишните разходи за лекарства, които гонят 1 млрд. лв. Според пациентски организации с мораториума ще се спестят не повече от 25 млн. лв., а се засягат най-тежко болните. Нито един пациент няма да остане без лечение, успокоиха от касата.


© 2023 BBA All rights reserved!