Преразходът при онколекарствата продължава и през февруари

15.03.2018

Източник: в. Земя

Малко над 31 млн. лв. е платила НЗОК през февруари за онкологични медикаменти, сочи справката на Касата за разходите й по това перо. С тази сума преразходът при онколекарствата, започнал още през януари, продължава.

Общата сума за януари и февруари, дадена на онкомедикаменти, възлиза на близо 64,4 млн. лв. При общ бюджет от 282 млн. лв. и средно месечен разход от около 31 млн. лв., дефицитът в края на годината по перото би бил около 90 млн. лв. само в перото за онколекарства, предупреждава Здраве.нет. Разходът обаче няма да остане на това ниво, а ще се повишава, тъй като новите молекули, по-голяма част от които са тъкмо за лечение на онкологични заболявания, ще започнат да се прилагат от 1 април, с влизането на новия Рамков договор. При приемането на бюджета на Касата за 2018 г. бе съобщено, че разходът за тях ще възлезе на около 50 млн. лв. - средства, които не са предвидени в бюджета, тъй като при формирането му не бе заложено плащане на нови медикаменти от НЗОК. Така, ако към очаквания дефицит от 90 млн. лв. се добавят и 50 млн. лв. от нови молекули, недостигът в перо "онколекарства" достига 140 млн. лв. В същото време още от началото на годината е ясно, че резервът тази година няма да стигне за покриване на увеличените разходи, тъй като сумата в него, която не е "запазена" за извънболнична помощ, е в размер на 87,5 млн. лв. - с 52,5 млн. лв. по-малко, отколкото биха били нужни само за онколекарства. В тези сметки не влизат разходите за лекарства за домашно лечение, които НЗОК не публикува.

Тук не влизат и разходите за медицински изделия в болничната помощ, които и този месец превишават заложения средно месечен разход, макар и с малко. През февруари по това перо Касата е платила 8,6 млн. лв., при общ бюджет от 98 млн. лв. или заложен средно месечен разход от 8,1 млн. лв. За първите два месеца на годината обаче надвишаването достига 2 млн. лв. и ако нивото на този разход се запази, недостигът в края на годината би достигнал около 12 млн. лв., които също няма с какво да бъдат покрити.

 


© 2024 BBA All rights reserved!