Представят обновен вариант на здравната реформа през януари

12.10.2018

Източник: в. 24 часа

Обновен вариант за реформа в здравното осигуряване ще бъде представен през януари. Това стана ясно от думите на министър Кирил Ананиев. Той обсъди вчера с депутатите от ресорната здравна комисия вариантите, които лансира на националната кръгла маса на 26 септември. Вече са сформирани работните групи, които трябва да допълнят двата основни модела с направените тогава предложения.

Работата на групите трябва да приключи до 26 ноември. Ще са ни нужни 1-2 седмици, за да обработим резултатите, обясни министърът.

Идеята му е да се направи още кръгла маса - "за да знаем, че сме постигнали висока степен на съгласуваност и промените могат да отидат в парламента през януари".

Пълна демонополизация на НЗОК или въвеждане на задължително, съчетано с доброволно здравно застраховане са вариантите, които представи до този момент министърът. Целта е да се осигури равен достъп до здравеопазване, реално остойностяване на медицинските дейности, проследяване на ефекта от терапиите, свиване на нерегламентираните разходи и тези за лекарства, както и да се преодолее териториалният дисбаланс.

Един основен въпрос обаче остана без отговор - какво става с извънболничната помощ. Кирил Ананиев бе категоричен пред депутатите вчера, че с допълнитения ресурса, който ще се освободи с реформата, ще има повече пари за профилактика.


© 2023 BBA All rights reserved!