Председателят на Надзорния съвет Жени Начева: Дълговете на НЗОК са 271 млн. лв. До 10 март трябва да се предложат погасителни схеми

27.02.2018

Източник: в. Труд

Общите задължения на НЗОК към чужди здравни фондове възлизат на 271 млн. лв. към 31 януари 2017 г. От тях просрочени към същата дата са 133 млн. лв., като се очаква 73 млн. от тази сума да бъдат изплатени в рамите на настоящата година. Това заяви в понеделник председателят на Надзорния съвет (НС) на НЗОК Жени Начева след като беше назначена миналата седмица спешна проверка. До инспекцията се стигна след като стана ясно, че има сериозни разминавания в цифрите, посочвани от шефа на НЗОК - проф. Камен Плочев (гореизложените), и реалните данни. Според финансовия министър Владислав Горанов ежемесечният отчет показвал просрочия от 7,6 млн. лв., което прави разлика от 126 млн. лв. В понеделник обаче стана ясно, че общият дълг е именно 271 млн. лв. Разминаването в данните и фактите се дължи на системни нарушения на вътрешно-нормативни документи от поредица от оперативни ръководства, заяви Жени Начева.

На управителя на НЗОК е възложено до 10 март да предложи погасителни схеми към държавите, подали искове за дължимите суми - Германия, Франция, Испания, Австрия, Белгия. Предстои и извършване на анализ по видове диагнози, по които български граждани се лекуват в чужбина.


© 2024 BBA All rights reserved!