Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров: Можем да изпаднем в състояние да изпитваме огромен недостиг на лекари Замяна на лекарство трябва става само със знанието на лекаря

01.04.2020

Източник: Zdrave.net 

 

Има три условия, които трябва да са изпълнени, за да се реализира генеричното заместване на медикаменти в аптеките. Първо – аптеките не трябва да имат вертикална интеграция – т.е. складове и производители не трябва да имат собственост на аптеки. Второ – заместването става по желание на пациента, но със знанието на лекаря, защото лечебният процес е процес на наблюдение и лекарят трябва да знае какво се случва с пациента му. Трето – заместването е винаги в посока надолу, към по-евтино лекарство. Не е позволено заместване с по-скъпо лекарство. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по повод проекта за изменение на Наредба 4, в който се предвиждаше такава възможност. Припомняме, че проектът беше публикуван на сайта на МЗ за обществено обсъждане на 25 март, но по-късно през деня беше свален.

„В Наредбата, която беше предложена и която беше за щастие оттеглена, имаше само две думи – позволяваме на фармацевтите да подменят лекарство, когато липсва предписаното. Това означава, че се сблъскаме с феномен като във веригите за хранителни стоки – това лекарство е на промоция и по тази причина се продава на пациента“, каза д-р Маджаров.

По думите му законодателят е гарантирал парите на Касата, но не и парите на пациента. „Или трябва Касата да плаща 100% най-евтиния медикамент, за да може пациента да го получава безплатно, но ако желае да си купи по-скъпо, а не както е досега – пациентът да доплаща 75%, или да се разреши замяната, но само в посока на цената надолу. Заместване на лекарство с по-скъпо, не е генерично заместване. Макар и с едно също активно вещество, медикаментите имат различен ефект, затова лечебният процес е свързан с наблюдение, който липсва на колегите-фармацевти“, каза още д-р Маджаров.

По отношение на осигуреността на България с лекари по време на борбата с пандемията от COVID-19, той заяви, че можем да изпаднем в състояние да изпитваме огромен недостиг на лекари. „В момента в България има 32 000, но голяма част от тях а заети с административна дейност и други специалности. В условия на криза обаче, винаги е по-добре да можеш да разчиташ на лекар, макар и без специалност анестезия или пулмология, отколкото на човек без медицинско образование. Когато сме започвали да учим медицина, сме знаели, че може да се наложи да станем доброволци в такава кризисна ситуация. Това не е избор, това е дълг на всеки лекар“, каза д-р Иван Маджаров.


© 2024 BBA All rights reserved!