Предложение от ББА и НСЧБ до Министъра на здравеопазването за подобряване организацията на работа на лечебните заведения в условията на усложнена епидемична обстановка

02.11.2020

ДО

ПРОФ. КОСТАДИН АНГЕЛОВ

МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

 

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

 

ОТ

БЪЛГАРСКА БОЛНИЧНА АСОЦИАЦИЯ

 

НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ

 

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

Преди всичко и както oт март месец многократно сме заявявали, всички болници трябва да са абсолютно в пълна сила отдадени в борбата с коронавируса.

 

По наши данни няма болница, независимо от собствеността й, която да няма готовност да участва в обслужването на населението в този труден момент. Прилагаме списък на разкритите ковид легла в частните лечебни заведения в цялата страна.

 

Оттам нататък, начинът по който всяко лечебно заведение ще се включи в процеса, е добре да бъде прецизиран и координиран от Министерство на здравеопазването.

 

Подкрепяме идеята на Министерството - във всяка многопрофилна болница да бъдат заделени легла, които да обслужват пациенти по специалностите в съответното лечебно заведение, които пациенти са и със зараза от Ковид-19. За специализираните болници следва да се направи индивидуална преценка за възможностите.

 

За тежките случаи, предхождайки евентуален нов още по-голям ръст на случаите, може да се използват моделът, който работи в Пловдив и други областни градове, и лично беше одобрен от вас, при посещение преди две седмици, а именно:

Да се определят едно или няколко лечебни заведения, които изцяло да поемат тежките случаи за лечение на Ковид-19. Съответно те да се финансират целево. Това е добре да бъдат лечебни заведения, където вече има подготовка за лечение на инфекциозни болести, както и необходимите за този вид лечение медицински специалисти и оборудване.

Всички останали болници може и следва да командироват персонал в тези заведения, където необходимостта от 24 часови смени ще изисква голяма голям човешки ресурс. Добре е да се организират бързи курсове за поведение на този персонал, по единен протокол за лечение на Ковид-19 изготвен от МЗ и правила за преминаване от мръсна в чиста зона.

 

Считаме, че за подобряване на организацията в гр.София и района е добре да се вземе пример от другите населени места и да се определят две или три болници, които изцяло да приемат пациенти с тежки случаи на протичане на заразата от Ковид-19, за да няма проблем с неприети пациенти.

По този начин ще се оптимизират процесите, ще се следва единен протокол – кои пациенти са за болнично лечение и кои за домашно лечение, и това ще позволи на координационния център да заработи спокойно и всеобхватно.

Предлагаме нашият непосредствен опит от борбата на първа линия в малки и големи болници да предадем към вас на среща, в оперативен порядък – когато за вас е удобно в следващите два дни, преди разглеждане на въпроса в Здравната комисия при НС.

 

С УВАЖЕНИЕ: _________________

 

Предложението в PDF може да намерите ТУК.


© 2024 BBA All rights reserved!