Предколедно! Депутатите свалят днес мораториума за лекарствата и се разпускат

21.12.2017

Източник: в. 24 часа

Отмяната на ограничението за финансиране на т.нар. нови молекули за лечение на онкоболни ще гласуват депутатите днес, преди да излязат във ваканция от утре до 10 януари. За да изчистят окончателно въпроса преди Коледа, спорният параграф 6 от Закона за бюджета на здравната каса ще бъде гласуван и на първо, и на второ четене днес.

Отпадането му, което бе обявено ден по-рано от ГЕРБ и внесено в деловодството на НС от БСП вчера сутринта, бе договорено с пълно съгласие между лидерите на всички парламентарни групи на председателски съвет. На сбирката на управляващи и опозиция в кабинета на Цвета Караянчева лидерът на "Обединени патриоти" Волен Сидеров предложил духовито всички да излязат пред медиите, хванати за ръце, като символ на консенсуса, разказаха пред "24 часа" присъствали. Все пак участниците дадоха изявления поотделно.

"Важно е, че успокоихме онкоболните - по-добре да направим компромис и да се върнем назад, когато някоя политическа сила се заиграва със страховете на хората", каза лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. И препоръча никоя партия да не си приписва решението като политически дивидент. "Времето щеше да покаже, че нормата, заложена в бюджета, щеше да заработи. Министерството на здравеопазването трябваше да направи оповестяване на необходимата организация. Това са 6 заповеди с необходимите подзаконови нормативни актове. В никакъв случай нямаше да се допусне да има онкоболен да не бъде лекуван", изтъкна Цветанов. Той е категоричен, че с нормата, която ще бъде отменена, преди да е заработила, е щяло да се ограничи източването на средства. Не пожела обаче да формулира дали предлагането й е било грешка, понеже това ще върне автоматично дебата отначало.

"Много сме щастливи заради пациентите, че нашето предложение бе подкрепено от всички парламентарни групи и ще бъде подписано от всички председатели на парламентарни групи. Една огромна грешка ще бъде поправена и хората ще получат възможност за лечение", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. И уточни: "Няма нужда от спор кой пръв и кой втори."


© 2024 BBA All rights reserved!