Правят бърза писта за разкриване на нови отделения НЗОК облекчи административните процедури по преструктуриране на легла за болни от коронавирус

02.11.2020

Източник: в. Труд 

 

Здравната каса облекчава работата на болниците заради утежнената епидемична обстановка. От днес лечебните заведения в страната ще могат само по свое решение да преструктурират легла за пациенти с COVID-19, без да търсят одобрение от Касата. Така болниците ще могат да приемат повече заразени пациенти, съобщиха от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).

От 2 ноември НЗОК ще извършва контрол на заетостта на леглата в рамките на ниво лечебно заведение, а не както до сега на ниво отделение и структури, обясниха още от фонда. Оттам изрично подчертават, че това важи и за клинични процедури "Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи с механична вентилация и/ или парентерално хранене" и

"Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи без механична вентилация и/или парентерално хранене". Това ще позволи на директорите на лечебните заведения за болнична помощ оперативна гъвкавост и възможност без допълнителни административни усложнения да вземат съответните решения относно организацията за хоспитализацията на пациентите, които се нуждаят от болнична помощ.

НЗОК няма да изисква допълнително уведомяване за всяка промяна при преструктуриране на леглата в лечебните заведения от общия брой легла по договор с касата, както и допълнителна промяна на сключените договори до момента, касаещи дейността по хоспитализирането на пациентите cCOVID-19.

В информацията от НЗОК се казва още, че ще бъдат пренастроени системите на Касата за новия начин на работа. Системите няма да извършват рестрикция на връзката "клинична пътека - код отделение" за специфични клинични пътеки относно вирусни и бактериални заболявания и лечение на бронхопневмония и бронхиолит. А медицинските грижи за пациенти с онкохематологични заболявания, трансплантирани и за родилки остават по общия ред и с предимство.

Снимка:

НЗОК няма да изисква допълнително уведомяване за всяка промяна при преструктуриране на леглата в лечебните заведения, касаещи дейността по хоспитализирането на пациентите с CОVID-19.

 


© 2023 BBA All rights reserved!