Пръстовите отпечатъци съвсем задръстиха приема в болниците МЗ обвини лечебните заведения в лоша организация на работата

21.09.2016

Източник: в. Сега

Както се очакваше, пръстовата идентификация допълнително затрудни приема в болниците. Пациенти на онкодиспансера, на "Св. Анна" и на други лечебни заведения в София бяха принудени да чакат на опашки. От здравното министерство обявиха, че проблемът е в организацията в болниците, а коментарът от здравната каса беше, че действително първоначалната регистрация на отпечатък в новата система отнема известно време.

Онкоболни се редят с часове на опашка в диспансера в София, за да се регистрират с пръстов отпечатък, съобщи Нова телевизия. От лечебното заведение обясниха, че се налага пациентите да се обучават по около 10 минути, за да могат да поставят правилно пръста си на устройството за снемане на отпечатъци. Освен това понякога системата блокира, тъй като компютрите са твърде стари и трудно поемат толкова голяма програма.

Десетки чакаха на опашка часове наред, за да бъдат приети в "Св. Анна", съобщи пък Би Ти Ви. Там функционират над 30 клиники, но повечето пациенти преминават само през едно гише, за да бъдат приети. Проблемът се дължи на огромния брой пациенти, дошли преди празниците, обясниха от болницата. Оттам все пак смятат в бъдеще да открият допълнително работно място на регистратурата за кризисни ситуации. Не е ясно защо това още не е направено, тъй като бившата Окръжна болница е известна с опашките, на които се чака за прием за лечение, много преди появата на пръстовата идентификация. Заради огромната документация, която съпътства приема, в повечето болници открай време се чака преди хоспитализация.

"Лоша организация на работата в лечебните заведение е причината за образуването на опашки", коментира заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков пред Нова телевизия. Той обясни, че ако устройствата за снемане на пръстови отпечатъци бъдат поставени в отделенията и се използват след хоспитализацията на болния, това ще сложи край на дългото чакане. Шарков обеща, че ще бъде разпоредено на всички болници "тестването на системата и обучението на персонала да не бъдат свързани с натоварване на пациентите, които се хоспитализират".

От здравната каса пък обясниха, че регистрацията с пръстов отпечатък отнема 45 секунди, но първоначалната регистрация, при която системата трябва да генерира уникалния код на пациента, отнема повече време. При нея първо пациентът дава личната си карта на регистратурата на болницата, за да може да се въведе ЕГН в системата. След това поставя пръста си на четеца, но се случва да не го сложи правилно, което също бави процеса. След това пръстът се държи 20 секунди, за да се снеме отпечатъкът, като това се повтаря още два пъти, а след това същото трябва да се направи и с пръст на другата ръка, т.е. два пръста се държат по 20 секунди общо 6 пъти. При регистрацията пациентът може да даде и номера на мобилния си телефон, ако иска да получи приложение, с което да бъде уведомяван всеки път, когато с неговото ЕГН се регистрира прием в болница или има плащане от здравната каса за лечение за това ЕГН.

От касата припомниха, че четци ще има и в районните каси и който пожелае, може да направи първоначалната си регистрация там.

ОРИЕНТИРОВЪЧНО

Системата ще е задължителна за прием в болница от 1 октомври, макар че според Ваньо Шарков датата е по-скоро ориентировъчна и ще има няколко дни гратисен период. Идеята за въвеждане на отпечатъка е да не могат да се ползват данни на пациенти за отчитане на неизвършено лечение. Освен това от касата обещават да проверяват болниците всеки път, когато пациент откаже да даде отпечатъка си при изписване.


© 2024 BBA All rights reserved!