Позиция на съсловната организация: Лекарите отхвърлиха здравния модел на Ананиев

17.09.2019

Източник: в. Труд

 

Предложената през юли т.г. от здравния министър Кирил Ананиев концепция за Нов здравен модел е абсолютно неприемлива за съсловието и вредна за обществото. Това се посочва в позиция на Българския лекарски съюз (БЛС) относно идеята за демонополизация на НЗОК. Становището е подкрепено от председателите на всички 28 Регионални лекарски колегии в страната.

Предложението на здравния министър предвижда частни застрахователни фондове да се конкурират с касата За основния пакет на лечение, който се покрива от задължителната здравноосигурителна вноска - в размер на 8%, но без да има увеличение. Според концепцията всеки може да избира къде да отиват вноските му, а при липса на избор -ще бъде автоматично разпределян.

Опитите за реформа от страна на здравното министерство са необходими и закъснели, посочват от БЛС. В концепцията, представена от министъра, липсват реални разчети, прогнози, оценка на риска и на въздействието, се посочва в документа. Според него новият модел на Ананиев няма да реши основните проблеми, свързани с кадровия дефицит, неравномерното разпределение на здравни услуги в България и т.н.

От съсловната организация предлагат редица необходими мерки като електронно здравеопазване, реално остойностяване на всички медицински дейности, на лекарския труд и този на специалистите по здравни грижи, и др.

"БЛС е категоричен, че е недопустимо управляващите да си играят по този начин с нервите на изпълнителите на медицинска помощ", се посочва още в позицията.

 


© 2024 BBA All rights reserved!