Последно поколение, многослайдов мултидетекторен скенер заработи в болница „Хигия“

02.02.2022

Източник: МБАЛ "Хигия" АД

 

Последно поколение, многослайдов мултидетекторен скенер заработи от днес в болница „Хигия“ . Новият компютърен томограф е открит, напълно безшумен и 10 пъти по-бърз от предходния при извършване на всички типове изследвания на глава, гръбначен стълб, гръден кош и гръдни органи, бели дробове, корем и коремни, малък таз, пикочо-полова система, опорно-двигателен апарат, всички видове ангиографии и 3D реконструкции. По време на изследванията, скенерът автоматично дозира лъчението в зависимост от килограмите и възрастта на пациента, с което се постига минимално рентгеново облъчване на организма. Освен това е с голям отвор и натоварване на лежанката, което прави възможно диагностицирането на пациенти с тегло до 230 кг.

 

Апаратът е марка „Siemens“ и за разлика от другите скенери има и DEXA остеодензитометрия за изследване на костната плътност.

 

Всичко, което правим е в името на пациента. Истината е, че 90 процента от диагнозите в медицината, се основават  на образната диагностика. Като не говорим само за злокачествения заболявания, а и за пациенти с хронични, неврологични заболявания.  Ясно е, че и диагнозата ковид е единствено и само категорична на базата на находката в скенер и не толкова на тестовете, които провеждаме", каза д-р Цветелина Спиридонова.

Като изпълнителен директор аз видях потенциал в това отделение, с много качествени специалисти, лаборанти, които са безотказни и бях длъжна да им осигуря най-добрата апаратура, за да могат да покажат своя потенциал“, допълни тя.  "Щастлива съм, че на пациентите няма да им се налага да пътуват  до други градове, защото вече имат най-добрата апаратура тук. Освен това сме се постарали да им е и  красиво, топло, и уютно. Остава  да си пожелаем и да  потвърждаваме само добри диагнози", каза още д-р Спиридонова.

 

*Статиите публикувани в рубриката  "Наука и иновации" е предоставена от авторите на съответните материали, които отговарят за верността на съдържанието


© 2022 BBA All rights reserved!