Подписват увеличението на цените на клиничните пътеки

11.08.2020

Източник: в. Дума

 

Очаква се тази седмица да бъде подписан анексът към Националния рамков договор, с който да бъдат увеличени цените на всички клинични пътеки средно с 10% и към всяка пътека да бъдат добавени по 20 лв. за изследванията за коронавирус на пациенти, които постъпват в болница. Според този анекс ще бъде увеличена и цената на клинична пътека 104 за диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални инфекции, протичащи остро и с усложнения, известна като "пътеката за КОВИД-19". По нея се лекуват различните видове грип, усложнени случаи на дифтерия, коклюш, варицела, бактериални болести и пр. С анекса се разделя на две пътеката "Раждане" - за нормално и чрез цезарово сечение, като цената за нормално раждане е по-висока. Целта е да бъде преодоляна тенденцията за увеличаване на ражданията чрез цезарово сечение.

Преди дни сдруженията на общинските болници и областните многопрофилни болници за активно лечение, както и Българска болнична асоциация настояха за по-високо увеличение на клиничните пътеки с много ниски цени, за изплащане на извършената надлимитна дейност от 2015 г. насам, както и за изплащане на спестените от НЗОК по време на карантината пари.

През последните 2-3 години почти всички болници, на които не бяха платени надлимитните пари по времето на министър Петър Москов, осъдиха НЗОК. Болничните сдружения са пресметнали, че общо неразплатените надлимитни пари са около 150 млн. лв., а при евентуално включване на лихвите и съдебните разноски суумата е над 250 млн. лв. Болниците настояват икономисаните при извънредното положение пари да могат се да прехвърлят до края на ноември. За първите 6 месеца НЗОК е изплатила на болниците с близо 200 млн. лв. по-малко от планираните в бюджета, което означава, че в края на годината в касата ще останат не по-малко от 300 млн. лв. неусвоени пари.


© 2024 BBA All rights reserved!