Подкрепяме всичко, което намалява смъртността в България

25.10.2021

Източник Нова ТВ

 

Подкрепяме всичко, което намалява смъртността в България. Това мнение изразиха адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация и проф. Иво Петров, медицински директор на Университетската болница Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център.

 

„В нашата болница 90% от персонала е ваксиниран и това е резултат не от глоби и от принуда, а от убеждаване и информиране. Когато човек има правилната информация, взима правилното решение“, обясни проф. Петров. Според него всяка сутрин трябва да се събуждаме с информация колко е важна ваксината и колко милиарди живота е спасила ваксинацията в историята на човечеството.

 

По думите на адв. Свилена Димитрова решението на болниците да подкрепят въвеждането на зелен сертификат не е лесно, но то не е лесно за никой работодател.

 

„Докато се притесняваме, че с нас се правят опити, цяла Европа се ваксинира. Ясно е, че има много хора, които имат нужда да бъдат убедени да се ваксинират, но другите алтернативи са още по-лоши“, обясни още адв. Димитрова.

 

В University of California, Davis, излезе едно голямо проучване, което показва, че вирусният товар при вакснинираните и неваксинираните е много сходен. Важното е, че ваксинацията намалява с 83% хоспитализациите и с 91% смъртността. Това е важният въпрос от здравна гледна точка, подчерта проф. Петров.

 

Според него в момента става въпрос за оцеляване на здравната система, защото вече има закрити кардиологични отделения в няколко софийски болници, тъй като те са ковид отделения.

 

„Ние сме принудени да оцеляваме в момента и всеки, който е против мерките е против обществото. Нямаме право да си позволяваме да губим млади хора в тази криза“, каза още медицинският директор на Университетската болница Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център.

 

Адв. Свилена Димитрова подчерта, че болниците няма накъде да мърдат повече - нито леглата могат да се увеличават, нито персонала може да се експлоатира вече две години.

 

„Ако ние всички като общество не си дадем сметка къде се намираме в момента, локдаунът ще е най-малкото, което ще ни се случи“, предупреди председателят на ББА.  

 

Цялото видео гледайте тук


© 2024 BBA All rights reserved!