Подготвят нови изисквания за работа на болниците с касата

09.02.2018

Източник: в. Дума

Подготвят се нови правила и процедури за работа на лечебните заведения с НЗОК. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК от 26 януари т.г. Председателката на Надзора и зам.-здравен министър Жени Начева казва, че "от медицинска и финансова гледна точка проблемът е сериозен" и трябва да се адресира в две посоки. "Едната посока е правилата и процедурите, които ще определим за работа на изпълнителите на медицинска помощ през настоящата година и сме започнали да мислим по този въпрос, както във връзка с текстове в рамковия договор, така и с допълнителни изисквания към лечебните заведения, които ще сключат договор с касата през 2018 г.", казва тя, а от думите й става ясно, че ще бъде затегнат и контролът.

Отново се поставя въпросът за преместването на НЗОК в Центъра по хигиена. Зам.-министър Бойко Пенков пита какво го налага. "Аз го поисках, защото ми е трудно да управлявам тази структура в три блока, на три улици с хора, които живеят там и не знам кой е служител, кой е живущ. Никакъв контрол. Нито възможност да упражня реално това, което се изисква от мен по отношение на трудовата дисциплина", отговаря управителят на НЗОК проф. Камен Плочев. Да дадем 10-15 млн. лв. за преместване на касата в момент, в който не можем да дадем 10-12 млн. лв. за болнична помощ, ще ни отрежат главите и то с основание, опасява се Пенков.

В момента се прави оценка на сградите на НЗОК на улиците "Кричим", "Бигла" и "Любата". Относно идеята и МЗ да се премести в Центъра по хигиена на бул. "Иван Гешов" Теодор Василев от КТ "Подкрепа" прави забележката, че е логично министерствата да са по-близо до парламента и Министерския съвет. Логиката е институциите, които са в здравната сфера, да са на едно място и да работят заедно, отговаря Жени Начева. Темата се оставена за следващо заседание.


© 2024 BBA All rights reserved!