Почти троен спад в положителните проби за коронавирус за денонощие

16.06.2020

Източник: bTV

 

След няколко дни с рекордно висок брой нови случаи на коронавирус у нас последните данни сочат почти троен спад в положителните проби за денонощие. От малко над 1 400 теста през вчерашния ден 24 души са дали положителен резултат. Новоизлекуваните са 7. Има и два смъртни случая – на жени на 36 и 45 години.

В същото време 27 деца от две детски градини в Смолян и София са под карантина заради случай на ковид-19. В Смолян носител на инфекцията е 6-годишно дете.

Детето, дало положителен резултат за КОВИД-19 в Смолян, се е заразило от баща си. То е в добро състояние, но под карантина са 15 деца от същата група, както и петима служители в детската градина - учителки и помощен персонал.

Деляна Щерева: Ще бъде направена пълна дезинфекция преди да започне работа. Другото, което е, родителите са съпричастни, защото никой не е застрахован в тази епидемична обстановка.

Предстои тестване на контактните лица. По думите на директора, са спазени препоръките на здравните власти, а в сградата не са допускани външни лица.

Николай Мелемов: Те така са направени, че са отделени всички деца по групи, нямат между себе си контакт. Така, че само тази група излизат в карантина, с учителки и с лелки.

А в София 12 деца са под карантина след положителен пср-тест на медицинската сестра на една от яслените групи. Родителите бяха информирани, а днес заведоха децата си на детска градина без притеснения.

- Вчера ни информираха. Казаха съответно, че са направени всички изследвания. В градината, където е тя, в групата, където е тя, отрицателни са резултатите, няма проблем, няма контактно дете.

От днес започва набирането на пробите на 12 деца.

Нина Иванова: Ще им бъдат направени PCR тестове при домашни условия.

Градината е дезинфекцирана три пъти и продължава работа. Тестван е и целият персонал. Всички резултати са отрицателни.


© 2024 BBA All rights reserved!