По предложение на зам.- шефа на ПГ на ДПС Йордан Цонев правната комисия прие: Държавата ще поема и осигуровките по схемата 60/40

06.04.2020

Източник: в. Монитор 

 

Държавата ще поема не само 60% от заплатите на служителите в засегнатите от кризата с коронавируса сектори, но и осигуровките. Това беше прието на извънредно заседание на правната комисия вчера, на което депутатите гласуваха на второ четене поправките в Закона за мерките при извънредно положение. Промяната беше одобрена от правната комисия по предложение на зам.-шефа на ПГ на ДПС Йордан Цонев, който обясни, че така схемата 60/40 ще бъде подобрена. Цонев посочи, че по-рано през деня измененията са получили подкрепа от финансист №1 Владислав Горанов, както и от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, който също присъства на заседанието на правната комисия.

Самото изменение бе анонсирано от зам.-шефа на ПГ на ДПС първо на извънредното заседание на бюджетното звено към НС за актуализацията на бюджета. Тъй като точката е част от Закона за извънредното положение обаче дискусията бе оставена за правната комисия, на която присъства и Менда Стоянова.

"Така схемата ще бъде работеща Надявам се това предложение да бъде подкрепено и от пленарна зала дори от БСП", коментира Цонев.

Депутатите прецизираха и текстовете за кредитите. Досега те бяха доста по-широки. Сега вече, като се отсрочват кредити, няма да се начисляват наказателни лихви или неустойки за това, че по-късно ще се плати кредитът. Финансовите институции няма да могат предсрочно да искат и парите от клиентите си. По време на дебатите БСП заявиха, че така неговият обхват се ограничава само за кредити и лизинга. ВМРО пък уточниха, че се изключват вноски към колекторските фирми, тези за бързи кредити и призоваха и те да се включат. От ГЕРБ уточниха, че те влизат към финансовите институции, визирани в текстовете. Йордан Цонев от ДПС пък разкритикува БСП, като увери, че наистина има нужда от стенсяване на прилагането на закона, иначе ще се стигне за запитване на стопанския обород и до увеличаване на междуфирмената задлъжнялост в големи размери. В резултат от комисията само прецизираха текста и добавиха и вземания, когато са придобити от трети лица - колекторските фирми.

През времето на извънредното положение държавата няма да изплаща субсидии на партиите, като за същото време няма и да им се начисляват такива. Дава се възможност МС да право допълнителни разходи за сметка на тази икономия от средства, но парите може да се ползват само за борба с коронавируса, за лечение на заразени или за ограничаване на последствията от пандемията. От ГЕРБ изтъкнаха, че всички трябва да се обединят около този текст, а БСП също го подкрепиха.

Наред с това бе гласувано свиване до максимум 1000 лева на глобата за неспазването на ограничителните мерки, въведени със заповед на здравния министър или местното РЗИ. В момента всеки, който реши да се разходи в парка, градинката, да посети детската площадка, да отиде в кафене или ресторант, да наруши забраната за събиране на повече от двама човека на открито или пък наруши карантината, ако се е върнал от рискова държава, но не е болен, се наказва с глоба от 5000 лева. Сега ГЕРБ предлагат това да е в размер от 300 до 1000 лева, а при повторно нарушение между 1000 и 2000 лева. Когато става дума за фирма глобата да е от 500 до 2000 лева, вместо досегашните 15 000 лева. При повторно нарушение от страна на търговец обаче санкцията вече стига до 5000 лева. Не се пипат обаче глобите за отказ да влезем в домашна карантина или я нарушим, ако сме с доказан случай на коронавирус. Тези текстове са заложени в Наказателния кодекс.

Прецизират се и текстовете кои дела ще продължават, като се прилага и списък с производства. Първоначалният вариант предвиждаше ВСС да определя кои дела да се гледат и кои срокове да текат. По време на дебатите стана ясно, че има разлика между сроковете, който са били спрени преди и сегашният брой на делата. Това на практика означава, че срокове по вече спрени дела може да започнат да текат отново. Именно затова те дават гратисен период от 7 дни за влизане в сила на този текст, така че страните по делата да се запознаят.

Няма да се спира изпълнението на задълженията за предаване на дете, реши още комисията.

Дава се възможност при извънредно положение държавни и местни органи да заседават от разстояние, същото важи и за съдебните заседания, като се дава възможност страните по делата да участват виртуално. Наред с това се предлага съдебната система тази година да няма лятна ваканция. Бе одобрено предложението на ВМРО държавата и общините да могат намалят или въобще да освободят от плащането на наеми на засегнатите фирми и физически лица, които ползват държавни и общински имоти.

Дискусионен обаче е въпросът дали това да важи и за някои местни данъци.


© 2024 BBA All rights reserved!