Плащат по 1000 лв. на още работещи в спешна помощ

20.08.2020

Източник: в. 24 часа

 

Максимално бързо директорите на центровете по спешна медицинска помощ да изпратят списък на хората от първа линия в борба с коронавируса, които не са получили допълнителна премия от 1000 лв., за да може всеки от медиците да получи парите, считано от 1 август.

Това е поискал здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на видеоконферентна връзка с шефовете на 27-те спешни центъра в страната в сряда. При нужда ще бъдат променени критериите за изплащане на допълнителните 1000 лв., така че да бъдат обхванати всички служители, ангажирани с диагностиката, лечението и транспортирането на пациенти в условията на COVTD49, обеща той.

"При най-лошия възможен сценарий през есента системата ще бъде по-натоварена заради разпространението и на други вирусни инфекции. Хората ни вече са изморени, разбираме го и искаме да знаят, че Министерството на здравеопазването стои зад тях", каза Ангелов.

С близо 2% скочиха положителните тестове за коронавирус в последното денонощие. 169 бяха обявените в сряда нови случая от 3667 PCR теста, което е 4,6% спрямо 2,8 на сто във вторник. Доказаните случаи на коронавирус стигнаха 14 669, от които активни - 4451. Втори ден приетите в болница са под 800 - 782, но расте броят на тези в тежко състояние -61 спрямо 56 във вторник.

България е една от малкото държави, в които заразата намалява, обяви обаче премиерът Бойко Борисов, като цитира данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. България има 32,8% спад в заболеваемостта от COVTD-19 в сравнение с последните две седмици, а за същия период Хърватия има ръст на заразените със 181 %, Франция - със 106%, Нидерландия - с 46%, и Гърция - с 51%.

"Ние първи въведохме ограничителни мерки. Те бяха гъвкави и така икономиката продължи да работи. Реорганизирахме индустрията си, презапасихме се със защитни средства и лекарства.

Гарантирахме, че болниците ще издържат

Благодарение на разумната си финансова политика държавата продължава да отпуска средства за социално-икономически мерки в отговор на кризата.

В момент, в който световните икономики отчитат рекорден спад, ние подпомагаме индустрията, гражданите, увеличаме доходите и строим в цялата страна. И всичко това - без да сме теглили заем", написа още Борисов.


© 2024 BBA All rights reserved!