План! Европейско здравно досие до 2020 г. Във виртуалния свят заплахите стават неконтролируеми, обясни българската еврокомисарка Мария Габриел

10.07.2017

Източник: в. 24 часа

Електронни здравни досиета, които да са достъпни във всяка страна от ЕС, ще станат факт до 2 г. Този план на Европейската комисия обяви българската еврокомисарка с ресор "Цифрова икономика и общество" Мария Габриел.

Така, когато се налага лечение в друга страна от ЕС, ще се избягва повторно правене на изследвания, обясни тя пред Нова тв. Освен това по-бързо ще се установява какви са правата на конкретния пациент в чуждата държава.

В целия ЕС трябва да се вдигне нивото на здравеопазване, за да не се превърне някоя от държавите в дестинация за медицински туризъм, каза още българската комисарка.

"Нашата цел е да позволим да има достъп до информация и прозрачност, така че всеки пациент да прецени коя държава може да му даде най-доброто лечение", каза Габриел.

"Има заплахи от реалния живот, които във виртуалния стават неконтролируеми. Говорим за всички заплахи, свързани с непълнолетните, с големите рискове, пред които те се изправят, сърфирайки в интернет, и това е само част от темата. Преди година приехме общ регламент за защита на данните, който ще влезе в сила на 25 май 2018 г.

Направили сме така, че със законодателството да бъде осигурена неприкосновеността на личните данни не само на европейските граждани", каза още новата българска комисарка.

"България има своя глас на пълноправна страна членка, има извоювано доверие в европейските партньори и фактът, че след толкова месеца без еврокомисар ние получаваме ресора на бъдещето, който е вторият приоритет на плана "Юнкер" за този мандат, показва изключително много", допълни Габриел. До 2020 г. над 90 процента от работните места ще изискват минимални цифрови умения, допълни тя.

"Бих искала да приличам на себе си, но ценя това, което страната ни има като история. Смятам, че зад всеки един опит можем да извлечем нещо положително. Не можем да забравяме първия си български комисар. За мен тези, които са ме предшествали, са основа, а аз имам отговорността да надградя", каза още еврокомисарката.


© 2024 BBA All rights reserved!