Пияни и дрогирани плащат лечението си при катастрофа

17.07.2020

Източник: в. 24 часа

 

Шофьорите, причинили катастрофа след употреба на алкохол или наркотици, ще плащат сами за евентуалното си лечение в болница. Ще плащат и за това на наранените от тях хора.

Тази промяна одобриха депутатите при второто гласуване на закона за лекарствата, с които се изменя и този за здравното осигуряване. Тя важи и за всички други ситуации, при който човек умишлено е увредил своето или чуждо здраве, включително след употреба на наркотици и алкохол.

Полицията ще подава към националната и районните здравни каси информация за лицата, а те ще имат месец да възстановят на НЗОК разходите по лечението.

На пациенти с редки заболявания, при които са приложени всички възможни медикаменти без резултат, лекарите вече ще могат да изписват експериментални лекарства. Касата обаче няма да плаща за тези медикаменти, а разходите ще се покриват от пациента или болницата.

От БСП настояха касата да покрива експерименталното лечение, защото то би било непосилно за отделния пациент, но предложението не се прие.

Депутатите оставиха правото на болниците да искат доплащане за всякакви услуги от пациентите. Здравното министерство предлагаше доплащането да е само за по-добри битови условия, обслужване и избор на екип. Между двете четения обаче по предложение на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов текстът беше променен и изрично разписаните случаи отпаднаха, което пак остави отворена вратата за различни такси, които болниците могат да налагат.

Сред фрапиращите примери за подобни такси, които бяха оповестени в края на 2019 г., бяха за ползване на безжичен интернет и справка за точен час на раждане. От медицински надзор пък разказаха тогава пред "24 часа" за болница, която беше начислила такса 300лв. за консултация на пациент как да не падне от леглото.


© 2024 BBA All rights reserved!