Пикът на грипната епидемия отминава

30.01.2018

Източник: в. Сега

За четвъртата седмица на тази година има леко намаляване на броя на болните от грип, което означава, че е достигнат пикът на епидемията, обяви вчера пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. При 139 хиляди болни през седмицата 15-21 януари през миналата те са били 120 хиляди, обясни той. От началото на годината от грип у нас са боледували около 400 хиляди души.

Кантарджиев изчисли, че при толкова болни още около милион и половина са придобили имунитет, така че към момента вече около 2 млн. българи са придобили имунитет.

Едва следващата седмица обаче ще може да се каже дали обявената в голяма част от страната епидемия ще доведе до рязък спад на заболеваемостта, допълни Кантарджиев.

Още 6 области в страната от вчера са в грипна епидемия - Варна, Враца, Монтана, Русе, Кюстендил и Сливен. През миналата седмица епидемия бе обявена на територията на шест други области - Стара Загора, София област и София-град, Ямбол, Видин и Габрово. Не се учи в 619 училища.

 


© 2024 BBA All rights reserved!