Периферна артериалната болест и какво е характерно за нея?

29.11.2021

Източник: МБАЛ "Света Каридад"

 

Д-р Димитър Мануков, инвазивен кардиолог, по темата за същността на артериалната болест, рисковете и симптомите, за да могат пациентите да получат навременно диагностициране и лечение.

 

Какво представлява периферната артериална болест, д-р Мануков?

 

Периферната съдова болест се отнася до заболявания на кръвоносните съдове, разположени извън сърцето и мозъка. В това число спадат съдовете захранващи главата, крайниците и органите на човешкото тяло.

 

Както коронарната артериална болест, така и болестта на периферните артерии се причиняват от атеросклероза и артериосклероза. Това означава, че артериите с времето губят еластичност, втвърдяват се и в стените им се натрупва плака. Плаката се състои от отлагания на мазнини, холестерол и други вещества. Атеросклерозата води до стесняване и блокиране на артериите в различните области на тялото.

 

Какво причинява периферната артериална болест?

 

Рисковите фактори, които стоят в основата на коронарната болест на сърцето оказват същото влияние и негативен ефект върху периферната артериална болест. Тютюнопушене, диабет, високо кръвно налягане, високият холестерол и напредване на възрастта са основните виновници. Да не забравяме и комбинацията от застоялия начин на живот и намалената физическа активност, които за съжаление в днешното ежедневие се срещат все по-често.

 

Какви са признаците на периферната артериална болест?

 

Симптомите зависят от зоната захранвана от болната артерия. При засягане на каротидните артерии, тоест артериите захранващи мозъка, симптомите могат да бъдат от внезапно замайване или загуба на равновесие до изтръпване или слабост в крайниците. Може да се наблюдават проблеми с говоренето и разбирането, със зрението с едното или двете очи. Внезапното, силно главоболие също може да сигнализира за засягане на каротидните артерии.

 

Засягането на артериите на долните крайници води до дискомфорт, спазми или тежест при ходене, особено в прасеца като след спиране и почивка симптомите отшумяват. Причината е, че стесненията на артериите водят до намален приток на кръв към мускулите на краката, които от своя страна повишават нуждите си при физическо усилие. С напредването на заболяването може да почувствате болка дори докато си почивате или може да почувствате болка, когато повдигнете краката си, защото гравитацията затруднява притока на кръв. В най-лошите случаи получавате болка през цялото време или болезнени рани, които зарастват трудно. Това е спешен случай застрашаващ крайника  и ще ви е необходима процедура за възстановяване на кръвотока възможно най-бързо, за да предотвратите ампутация.

 

Високо кръвно налягане, което не се контролира или трудно контролира от лекарства пък може да е симптом на стеснение на бъбречните артерии. Сърдечна недостатъчност и бъбречна недостатъчност също могат да подскажат за такова засягане.

 

При стеснение на артериите захранващи червата, пациентите съобщават за болка, локализирана в областта на стомаха, която започва 15-30 минути след хранене, продължава няколко часа  и постепенно отшумява.

 

Как се диагностицира периферната артериална болест?

 

Обикновено се започва с добър физикален преглед, слушане на артериите и усещане на пулса във всички точки. Измерването на ABI e основен метод за доказване не периферна артериална болест и то напълно безболезнено за пациента.

 

Представлява измерване на кръвното налягане в долната част на краката и сравнаване спрямо кръвното налягане на ръцете. По време на този тест се поставят маншети за кръвно налягане на ръцете и краката. Маншетите се надуват, докато ръчно устройство доплер се използва за слушане на кръвотока в артериите. По този начин може да се оцени количеството на притока на кръв към краката и стъпалата, което е намалено при човек с периферна болест. Това е изключително точен метод за откриване на артериална болест. Понякога можем да използваме ултразвук, който представлява неинвазивно изследване на съдовете. При нужда от по-задълбочени и подробни изследвания може да се извърши ангиография. Изследване при което в артериите се инжектира контрастно вещество и се използват рентгенови лъчи, за да се покаже притока на кръв и да се открият евентуални стеснения или запушвания. За неинвазивно изследване на съдовете може да се направи също така компютърна томографска ангиография.

 

Как се лекува периферната болест на артериите?

 

На първо място промяна в начина на живот. Без тази стъпка от страна на пациента, всички останали стъпки се обезсмислят. Тук влизат отказ от тютюнопушене, редукция на холестерол(било то чрез диета или лекарства), добър контрол на захарен диабет и кръвно налягане, и упражнения. Целта на всички тези мерки е да се предотврати напредването на заболяването и съответно влошаване на симптомите.

 

По-напредналите и тежки форми могат да бъдат лекувани с интервенционални процедури като ангиопластика (за разширяване или изчистване на стеснените и/или запупешени артерии). В някои случаи могат да се извършат хирургични процедури като байпас на периферните артерии, за да се пренасочи кръвния поток около запушването на кръвоносния съд.

 

Както видяхте, можете да помогнете за контролиране на периферната болест чрез много стъпки – като спрете пушенето, се храните добре, станете активни и се грижите добре за себе си. Но понякога единственото решение е медицинско и тогава вече ние сме насреща за да помогнем.

 

Интервюто може да намерите тук.


© 2024 BBA All rights reserved!