Пазят лекарите като банките

24.01.2017

Източник: в. Монитор

Лекарите ще бъдат охранявани като банките. Всеки медик ще разполага с паникбутон, който да натисне, когато някой го нападне, и така дежурният полицейски пост ще реагира моментално. Това също е заложено в стратегията на МВР. Само от 2014 година насам у нас са пребити над 310 лекари. Петдесет от тях са пострадали през 2015 година. Част от медиците са били заплашвани вербално, над други е упражнено физическо насилие, а

НА ТРЕТИ Е СЧУПЕН ИНВЕНТАРЪТ

Данните са от Центъра за спешна медицинска помощ. За разлика от 2015 година през 2014 година те са били четири и половина пъти повече - общо 232-а. Според наблюденията на спешните медици случаите са намалели, след като прокуратурата е започнала много по-бързо от преди да повдига обвинения срещу агресивните лица. От началото на 2016 година до 15 юли нападнатите лекари са 28. От тях на 4-има са нанесени материални щети, на 15 са отправени словесни заплахи, а на 9 са налитали на бой. Същевременно са повдигнати 15 досъдебни производства, има една осъдителна присъда.

В момента действащото законодателство предвижда за средна телесна повреда над лекар наказанието да бъде от 3 до 10 години и за лека-от 1 до5 години. Ако случаят е по-лек като побой например,

НАКАЗАНИЕТО Е ДО 3 ГОДИНИ

В новите текстове статутът на лекарите се изравнява с други защитени професии -съдия, прокурор, следовател, полицейски орган, митничар, служител в данъчна администрация и др.

Първият случаи на осъден след въвеждането на промените е Емил Иванов от ботевградското село Врачеш. Той ще лежи в затвора година и четири месеца. Безработният ром бе осъден за боя на доктор Ирена Маринова от Спешна помощ на 30 ноември миналата година. Срещу Иванов бяха повдигнати обвинения за причиняване на телесна повреда на медик по време на изпълнение на служебните задължения. Нападателят предпочете да се възползва от процедурата на съкратеното следствие, като призна вината си и всички факти на обвинението. Така присъдата му беше намалена седна трета.


© 2024 BBA All rights reserved!